Bevrijdingsfestival Wijbosch (video)

'Fier op Vrijheid'

WIJBOSCH – ‘Fier op Vrijheid’. Dat is het thema van het Bevrijdingsfestival dat donderdag 5 mei bij Casa del Arte werd gehouden. Casa-eigenaar Hans van den Heuvel en kunstenares Pauline de L’Or stonden garant voor een programma waarbij de aanwezigen niet alleen de bevrijding vierden maar ook een gezicht gaven.

Voor dat gezicht zorgde het project van Pauline. De bezoekers werd gevraagd een zelfportretje te maken en tijdens het schilderen na te denken wat vrijheid voor hem of haar daadwerkelijk betekent. Daarbij ook de kleuren kiezend van of de Nederlandse driekleur of het blauw-geel van Oekraïne.

Een hart onder de riem
Een ander symbool in de tuin van Casa del Arte waren de hartjes van Petra Thoen van Studio Hooi. Tijdens het begin van de coronacrisis vroeg zij de inwoners van Wijbosch om hartjes te maken die door haar werden gebakken en ingekleurd. “Heel veel mensen zaten toen thuis. Door een hartje te maken kun je je gevoelens kwijt. Je kunt in zo’n moeilijke tijd een ander tevens een hart onder de riem steken”, aldus de beeldend kunstenaar. Ook dit symbool kan in de huidige tijd een opsteker zijn voor bijvoorbeeld de vluchtelingen uit Oekraïne.
Kleurrijk vrolijk Betje WolffHet bevrijdingsfestival werd ook omlijst door muziek. Onder andere door het vrouwenkoor Betje Wolff uit Schijndel (met mannelijke muzikanten). Het fleurig geklede koor oogstte met hun levendige muziek veel bijval van de toeschouwers. Een aanrader voor toekomstige festivals. In de loop van de dag en avond waren er ook optredens van Jos Theuws, Cor van Casteren met een gedicht, Muziekgroep Amaij, Lienne Hek, Peter Hellings en tot slot de band Four Bluezz.

Estafetteloop
Het bevrijdingsvuur dat de gehele middag en avond in de tuin brandde was binnengebracht door 20 lopers van Lopersgroep Wijbosch. Zij hadden de fakkels woensdagavond opgehaald bij Hotel de Wereld in Wageningen en waren hiermee in estafettevorm ‘s-nachts teruggelopen naar Wijbosch. Met als eerste halteplaats de kapel van Sint-Isidorus bij Z orghoeve ’t Binnenveld in Schijndel. Als dank voor het vervoer om het bevrijdingsvuur te kunnen ophalen.

Erp
Niet alleen in Wijbosch en Schijndel zorgde de gemeente voor vrijheidsmaaltijden, want in alle kernen was dat te doen en de collega’s van Erthepe waren er bij in Erp, naast het Raadhuis.

Ontsteken Vrijheidsvuur bij Isodoruskapel
Fotograaf: Jan van Oort
Koor Betje Wolff
Hartjes project van Petra Thoen
Bezoekers maken een zelfportret
Loopgroep Wijbosch