Betonfabriek MBI sluit in Veghel, hoofdkantoor blijft in regio

De betonfabriek van MBI is een echte blikvanger in Veghel. De productielocatie van betonnen bestratingsmaterialen sluit eind volgend jaar de deuren.
Fotograaf: MBI.nl

VEGHEL – De productielocatie voor betonnen betratingsmaterialen van MBI verdwijnt eind 2024 uit Veghel. De productiecapaciteit van de drie andere locaties van MBI in Kampen, Aalst (bij Zaltbommel) en Nieuw-Lekkerland wordt juist uitgebreid en gemoderniseerd. Het hoofdkantoor van MBI, dat sinds 1969 in Veghel staat, komt op een nieuwe locatie in de regio Veghel, zo meldt MBI. Er vallen geen gedwongen ontslagen.

MBI heeft in Nederland 418 mensen in vaste dienst; mét uitzendkrachten meer dan 450. Op de locaties in Veghel werken ruim honderd mensen. Zestig op de productielocatie in de techniek, logistiek en op het laboratorium, en 46 werknemers op het hoofdkantoor. Daar zit de verkoop en de staf zoals HR en IT, administratie/financiën en management.

Verhuis- en overstapbonus
Volgens Marcel Bettonvil, algemeen directeur van MBI is het personeel afgelopen week geïnformeerd over de reorganisatie. Werknemers worden gestimuleerd mee te verhuizen naar de andere locaties. In een verklaring schrijft de directeur: ‘We hebben een extern bureau ingehuurd om met iedereen individueel in gesprek te gaan. Het voorzieningenpakket voor de medewerkers van de fabriek Veghel is afgestemd met de OR en houdt onder meer een blijf-bij-MBI-bonus en overstapbonus in. Dus we hebben berekend, samen met de ondernemingsraad, dat we het kunnen realiseren zonder gedwongen ontslagen, en dat is het uitgangspunt. Deze aanpak past bij de historie en het karakter van het familiebedrijf.’

‘Radicale keuzes’
MBI is marktleider in de productie en verkoop van betonnen en keramische tegels en stenen. Om die positie in de toekomst te behouden en te voldoen aan de steeds hogere kwaliteits- en duurzaamheidseisen zijn er volgens het bedrijf ‘radicale keuzes’ gemaakt.

MBI zet in op duurzame en innovatieve producten die passen bij het huidige tijdsbeeld. Het bedrijf wil snel volledig klimaatneutraal gaan produceren. In de vestigingen in Aalst en Kampen wordt geïnvesteerd in robots die straatstenen in de productielijn in de juiste verbanden kunnen leggen. In Kampen wordt momenteel een heel nieuwe tegelfabriek gebouwd.