Bestuurscentrum Rooi vangt 100 asielzoekers op

SINT-OEDENRODE – De gemeente Meierijstad vangt vanaf donderdag 15 september ongeveer 100 asielzoekers op in het bestuurscentrum in Sint-Oedenrode. Een deel van het gebouw wordt als crisisnoodopvanglocatie ingericht. Er komt onder meer een eigen toegangspoort, beveiliging en een ruimte voor dagbesteding. De asielzoekers zullen tot uiterlijk 1 november in het bestuurscentrum opgevangen worden. Vanaf half oktober 2022 is een centrale opvanglocatie voor 40 tot 450 personen in onze regio - buiten de gemeente Meierijstad - ingericht en kan de noodopvang in het Bestuurscentrum in Sint-Oedenrode worden beëindigd. Woensdagmiddag zijn omwonenden schriftelijk ingelicht over de plannen. En uit de eerste reacties blijkt dat veel omwonenden verrast en toch ook wel wat geschrokken zijn. "Er is begrip voor de noodzaak maar ook angst voor het onbekende", zo verwoordt één van de betrokken buurtbewoners het gevoel.

 

Infomatieavond
Op maandag 12 september ais er om 19.00 uur een informatiebijeenkomst voor inwoners in het
Bestuurscentrum in Sint-Oedenrode. Aanmelden voor deze avond kan via noodopvang@meierijstad.nl. De gemeente zal tijdens deze bijeenkomst uitgebreid ingaan op uw vragen. Op www.meierijstad.nl/noodopvang staan antwoorden op veelgestelde vragen over deze cirsisopvang.

 

Verantwoordelijkheid
De tijdelijke opvang van asielzoekers is nodig om het aanmeldcentrum voor asielzoekers in het Groningse Ter Apel te ontlasten. Daar melden zich zoveel asielzoekers dat er tot voor kort mensen zelfs buiten moesten slapen. Onder meer vanuit de landelijke politiek en de Vereniging Nederlandse Gemeenten is een oproep gedaan aan gemeenten om locaties voor noodopvang te openen.
"De gemeente Meierijstad voelt zich ook uit menselijk oogpunt geroepen een bijdrage te leveren aan de verzoeken van COA, VNG en de staatssecretaris, zoals we eerder dit jaar ook gedaan hebben voor vluchtelingen uit Oekraïne. De gemeente hoopt op begrip van inwoners en op dezelfde warmte en gastvrijheid die inwoners eerder hebben getoond voor mensen in nood", aldus de gemeente.