Bestuur Spectrum bijt van zich af na vernietigend rapport

SCHIJNDEL – Het grote moddergooien over sociaal-cultureel centrum ’t Spectrum in Schijndel is begonnen. Het bestuur van ’t Spectrum vindt dat een rapport over de beroerde financiële situatie aan alle kanten rammelt. Wethouder Menno Roozendaal is de gebeten hond.

De gemeente wil de huidige BV ’t Spectrum ontmantelen. Het gebouw, met onder meer een theaterzaal, de studio van Omroep Meierij, een ruimte voor de heemkundekring, een oefenlokaal voor de harmonie en kantoren van welzijnsinstellingen, wordt overgedragen aan de gemeente.

Vier verschillende directeuren

Die ingreep komt nadat het bestuur in vier jaar tijd vier verschillende managers versleet. Er verscheen een rapport waaruit bleek dat de constructie zoals die was opgetuigd rond ’t Spectrum met een bv waarvan de gemeente honderd procent eigenaar en tegelijk subsidiegever is, is een situatie waarbij de slager z’n eigen vlees keurt.

Bovendien blijkt de financiële situatie van ’t Spectrum weinig rooskleurig waardoor de gemeente het risico loopt met zichzelf in de knoop te komen als de wethouder geld moet bijpassen bij de aandeelhouder die hij zelf is.

Allemaal niet waar zegt het bestuur van Accommodatie Beheer Schijndel dat het bestuur vormt. Donderdag heeft dat bestuur de reactie op het tamelijk vernietigende rapport openbaar gemaakt.

Te hoge hypotheekrente


De slechte financiële situatie waar het rapport over schrijft zijn volgens het bestuur de schuld van de gemeente. Eén van de beschuldigingen is dat de gemeente nog steeds vijf procent rente rekent over de hypotheek die aan het bestuur is verstrekt.

Dat er te weinig huur binnen kwam is ook de schuld van de gemeente, vindt het bestuur van ABS.. “De oorzaak voor het tekort ligt bij de gemeente omdat deze tekorten die door het vertrek van diverse instellingen zijn ontstaan steeds maar deels compenseerde en daardoor deze tekorten onterecht op het conto van ’t Spectrum terecht kwamen,” aldus het bestuur.Negatief weggezet


De gemeente krijgt van het bestuur nog meer verwijten om de oren: “In het rapport wordt het gebouw behoorlijk negatief weggezet wat geen recht doet aan de kwaliteit van functie en dienstverlening. Dat het interieur na 15 jaar verbeteringen behoeft heeft te maken met enerzijds de leeftijd en anderzijds het ontbreken van instemming van de gemeente als aandeelhouder met het gebruik van reserves.”
Volgens het bestuur is er juist veel waardering voor ’t Spectrum. “Over sfeer en dienstverlening zijn nooit geen (sic) klachten ontvangen en deze mogen adequaat en ruim voldoende genoemd worden. Het theater is nieuw en luxe uitgevoerd en heeft tot zeer positieve reacties geleid. Ook het zelf ontwikkelde filmprogramma heeft tot positieve reacties geleid.”

Verschaffen informatie was niet eenvoudig
Onderzoeker Jeroen van der Wiel die het kritische rapport over ’t Spectrum schreef verweet het bestuur van ABS meerdere keren dat het niet mee wilde werken en geen informatie verstrekte. Ook dat klopt volgens ABS niet. Het bestuur zegt daar over: “Het verschaffen van informatie die naar willekeur gebruikt kan worden is niet eenvoudig.” In juni vorig jaar heeft het bestuur tot tweemaal toe aan ambtenaren en Van der Wiel gevraagd of ze nog iets nodig hadden, ABS kreeg volgens eigen zeggen geen antwoord.


Wethouder is de gebeten hond
Wethouder Menno Roozendaal is de gebeten hond. Hij krijgt er van langs van het bestuur van ABS: “Het bestuur is de afgelopen maanden teleurgesteld in de samenwerking met wethouder Roozendaal. Ook negatieve opmerkingen van sommige raadsleden zijn als discriminerend en stigmatiserend ten aanzien van oudere vrijwilligers ervaren. Het feit dat het college hier niet openlijk stelling tegen wilde nemen is tekenend,” aldus het bestuur van Accommodatie Beheer Schijndel.

't Spectrum in Schijndel