Bestrijding eikenprocessierups

MEIERIJSTAD - Het is weer lente en de bomen staan weer volop in het blad. Daarmee begint ook het seizoen waarin de eikenprocessierups voor overlast zorgt. De kleine rupsjes zijn eind april en begin mei uit het ei gekropen en kruipen hoog in de boom om zich te goed te doen aan het jonge loof van de eikenboom. Daar verzamelen ze zich in nesten en ontwikkelen ze zich tot de gevreesde plaagdieren met brandharen die veel jeuk en pijn veroorzaken.

Bestrijding

De gemeente Meierijstad wil de overlast voorkomen door de rupsen te bestrijden. Dat doet ze op twee manieren. In de zomer worden nesten met de rupsen verwijderd op plekken waar ze overlast geven. En in het voorjaar worden de eiken op diezelfde plaatsen bespoten met een biologisch middel. Er zijn maar weinig bedrijven die dat kunnen, en omdat de periode waarin het middel effectief is zo kort is, werken de bestrijders 24 uur per dag door. Het middel bevat bacteriën die wél de jonge rupsen doden maar andere insecten en ook de vogels in leven laten.

Biodiversiteit
Niet alle eiken worden bespoten. Alleen de eiken waar bewoners en bezoekers last hebben van de brandharen. De gemeente behandelt zo’n 24.000 eikenbomen preventief, 25% meer dan in 2019. In de toekomst wil de gemeente meer inzetten op het stimuleren van de natuurlijke vijanden van de rups, zoals mezen en sluipwespen. Maar dat kost tijd en geld. Wethouder Harry van Rooijen legt uit dat het ophangen van een paar honderd mezenkastjes geen zoden aan de dijk zet: “Mezenkastjes lijken effectief en de grote acties her en der kunnen rekenen op sympathie van het publiek, maar wij kiezen daar toch niet voor. Onze inzet richt zich eerst op vergroten van de biodiversiteit. Dat is nodig om te zorgen dat de mezen het héle jaar door voldoende voedsel kunnen vinden en niet sterven door tekorten.”