Bernhoven biedt speciale zorg aan jonge mensen met kanker

UDEN - Jongvolwassenen bij wie kanker wordt vastgesteld, krijgen in ziekenhuis Bernhoven voortaan specifieke zorg van het AYA-team. AYA staat voor adolescents & young adults.

Het gaat om zorg en ondersteuning na een medische behandeling die speciaal is afgestemd op hun leeftijd.

De meeste kankerpatiënten zijn boven de 60 jaar en jongere mensen hebben volgens het ziekenhuis echt een andere benadering nodig omdat ze in heel andere levensfase zitten. Ze zijn bijvoorbeeld bezig met een studie, een eerste baan, het afsluiten van een hypotheek of het stichten van een gezin. Uit onderzoek is ook gebleken dat kankercellen zich in een jongvolwassen lichaam anders kunnen gedragen dan bij kinderen of ouderen.

“De jong volwassen patiënt heeft normale vragen in een abnormale situatie. Het is heel waardevol om de patiënt goed te leren kennen door middel van een speciale intake en zorg en begeleiding op maat te kunnen verlenen” zegt verpleegkundig specialist Joris van Extel.

Het AYA-team van Bernhoven werkt samen met het Radboudumc en is onderdeel van een landelijk netwerk. Daarin worden de zorgverleners ondersteund en wordt wetenschappelijk onderzoek gedeeld.