Benno Hijl uit Veghel maakt zich sterk voor Duurzaamheidswinkel in Meierijstad

VEGHEL - Als kind was hij er al mee bezig. Iets dat kapot was, proberen te repareren. Thuis kreeg hij het goede voorbeeld. Immers, weggooien kan altijd nog. Die instelling was toen vooral geboren uit zuinigheid. Tegenwoordig krijgt dit het predicaat ‘duurzaamheid’. Benno Hijl uit Veghel heeft er zijn werk van gemaakt en hij probeert nu draagvlak en hulp te krijgen bij het opzetten van een duurzaamheidswinkel in Meierijstad.

Benno Hijl is adviseur voor particulieren en bedrijven die om principiële of financiële redenen minder fossiele energie willen verbruiken. Die dus willen bezuinigen, isoleren en zelf duurzame energie willen opwekken. “Het is natuurlijk heel actueel en het zat er al een tijd aan te komen. Maar het wordt nu zo gebracht dat we halsoverkop van het gas af moeten. Daar ligt teveel nadruk op. Er is veel miscommunicatie en te weinig visie. Als particulier zie je door de bomen het bos niet meer. En juist hen moet je betrokken houden bij het proces”, stelt Hijl.

Op maat
Een Duurzaamheidswinkel, zo ziet Hijl het, onzorgt. De winkel wordt opgezet door een onafhankelijke partij. De bedoeling is om huizenbezitters te helpen bij het verduurzamen van hun woning: van oriëntatie, keuzes tot offerte en uitvoering. Daarvoor worden persoonlijke adviesgesprekken gevoerd. Aan de hand daarvan krijgen particulieren informatie op maat. “En het mooiste zou zijn dat we de mensen koppelen aan bedrijven die passen bij de vraag van de klant. Iemand met een beperkt budget help je door dat effectief in te zetten. Een commercieel bedrijf levert wat ze hebben. Het ontbreekt veel mensen aan kennis. Daarom weten ze niet of dat wat ze inkopen wel geschikt is.”

BewustzijnHet begint volgens Hijl met bewustzijn: besparen, isoleren en zonnepanelen. “Dat is de basis. Die warmtepomp komt pas daarna. Door samen verder te kijken, ontdekt je dat er meer kan, dan je verwacht. Daarmee bied je perspectief. Er zijn meer mogelijkheden om de woning te verduurzamen en geld te besparen. In een Duurzaamheidswinkel kun je laten zien wat simpele energiebesparende maatregelen kunnen doen voor hun portemonnee.”Benno Hijl is steunfractielid van de politieke partij Hart. De partij staat achter het initiatief voor de Duurzaamheidswinkel en ‘geeft steuntje in de rug’. Maar Hart wil geen afhankelijkheid van de politieke partij en trekt zich na de startfase terug.
Kruisbestuiving

Hijl is op zoek naar samenwerking. Bijvoorbeeld met ROC de Leijgraaf, zodat scholieren kunnen leren van het werk in de winkel. Maar ook met fabrikanten, installateurs en andere ondernemers. En met de gemeente. “We willen geen website, maar gewoon een winkel waar je binnen kunt lopen en aan een mens vragen kunt stellen. We kunnen zorgen voor kruisbestuiving. Een plek waar hulpvragers en adviseurs elkaar treffen. En waar lokale ondernemers, bijvoorbeeld isolatiemateriaal of zonnepanelen gaan leveren. De noodzaak is hoog.”