Belicht: Damianenklooster Sint-Oedenrode

SINT-OEDENRODE – Bijna iedereen kent het Damianenklooster aan de Schijndelseweg in Rooi. Maar toch zijn er maar weinig mensen in dit rijksmonument geweest. Bijna 100 jaar geleden werd dit klein seminarie gebouwd. Later zat er een verslavingskliniek in het gebouw. Beide waren redelijk gesloten werelden. Maar dat gaat veranderen, want de nieuwe eigenaar wil het Damianenklooster omvormen tot een maatschappelijke campus. In de nieuwste aflevering van Belicht kijken we terug naar het klein seminarie en kijken we vooruit naar de nieuwe bestemming van het klooster.


Levenshouding
Het klein seminarie bracht weinig priesters voort, maar wel sociaal bewogen mannen. Een aantal van hen blikt terug op hun schooltijd
Hans Lakwijk vertelt over het gedachtegoed van pater Damiaan en de komst van de paters naar Sint-Oedenrode. Vier oud-leerlingen blikken terug op hun tijd op het klein seminarie. Piet van den Tillaart vertelt over het gedachtegoed van het Damiaancentrum en Ilse Staals legt uit wat de toekomstplannen voor het Damianenklooster zijn. Hoe verschillend deze verhalen ook zijn: ze zijn komen allemaal voort uit het gedachtegoed van pater Damiaan.

Duurzaam gebouw
Het Damianenklooster is een bijzonder gebouw en is daarom benoemd tot rijksmonument. Dit betekent dat het gebouw behouden blijft voor de toekomst. Maar dat brengt ook de uitdaging met zich mee het pand toekomstbestendig te maken. Daarom is hebben alle ramen van het hele pand, op de glas-in-loodramen na, dubbele beglazing gekregen en is het gebouw helemaal geïsoleerd. Het gebouw wordt met een WKO-installatie (warmte-koudeopslag) verwarmd en gekoeld.

Belicht over het Damianenklooster in Sint-Oedenrode is op tv te zien van zaterdag 21 januari tot en met vrijdag 27 januari, elk uur na RondOm. In de aflevering wordt Sorghuijs Investmenst genoemd als eigenaar van het klooster. Dit is onjuist. Het Damianenklooster is eigendom van Triginta Nederland BV. Dit fonds belegt met name in religieuze en monumentale gebouwen en geeft die een maatschappelijke of zorgfunctie.