Belangstelling voor luchtmeting Meierijstad is groot

MEIERIJSTAD – Zestig mensen hebben zich gemeld om de luchtkwaliteit in Meierijstad te gaan meten. Tien mensen willen meedoen in een werkgroep die het deze actie gaat begeleiden.

“Samen meten Meierijstad” is een initiatief van de politieke partij Hart, nadat de gemeenteraad zich een aantal maanden geleden unaniem achter een motie van D66 schaarde waarin een landelijk onderzoek naar de relatie tot luchtkwaliteit en het aantal coronaslachtoffers werd ondersteund.

Dat onderzoek wordt uitgevoerd door onder meer het RIVM. Zo’n onderzoek kan jaren duren. Hart riep inwoners van Meierijstad op nu al actie te ondernemen door zelf sensoren te plaatsen. Die informatie die op deze manier wordt gewonnen kan worden toegevoegd aan de data die bij een groot onderzoek wordt gewonnen.

Tijdens een digitale bijeenkomst die Hart deze week hield bleek dat de belangstelling van inwoners van Meierijstad om mee te doen, groot was. Er werden veel vragen gesteld over bijvoorbeeld de invloed van houtkachels en vliegvelden op de luchtkwaliteit.

Aanmelden om mee te doen kan nog tot 1 januari via de website van Hart.