Bedrijfsleven Meierijstad zet schouders onder energietransitie

CdK Wim van den Donk krijgt eerste exemplaar overeenkomst

MEIERIJSTAD – Het Platform Ondernemend Meierijstad (POM) en de Rabobank hebben een overeenkomst gesloten waarin staat dat ze energiebesparing bij bedrijven willen bevorderen en zelfs energieopwekking.

Commissaris van de Koning Wim van de Donk kreeg woensdag het eerste exemplaar van deze overeenkomst “DOE Meierijstad”. Van de Donk is op afscheidstournee en deed woensdag Meierijstad aan.

De commissaris was onder meer te gast bij een afvaardiging van het POM. Daar hoorde hij dat het POM en de bank samen ondernemers willen helpen energiezuiniger te gaan werken. Ze maakten daarvoor een overeenkomst met als titel Duurzaamm Ondernemend Energiek (DOE).

Zonnepanelen op daken en waterstofhub

In eerste instantie wordt vooral gedacht aan meer zonnepanelen op de daken van de bedrijven. Bedrijven die al subsidie hebben voor zonnepanelen op hun daken, maar die nog niet hebben gelegd, worden geholpen om dat alsnog te doen.

Daarnaast onderzoeken de drie partijen mogelijkheden voor bijvoorbeeld een waterstofhub, duurzame mobiliteit, kleinschalige windturbines en warmte-uitwisseling tussen bedrijven.

Voorlopig spitst die samenwerking zich toe op energiebesparing en energieopwekking. In de toekomst wordt er ook gewerkt aan hergebruik van spullen en klimaatbestendigheid.

Uiteindelijk moeten de bedrijven samen de CO2-uistoot verminderen. De industrie is verantwoordelijk voor 37% van de totale CO2-uitstoot in Meierijstad, de commerciële dienstverlening voor 11%. De gemeente Meierijstad en het bedrijfsleven willen de totale CO2-uitstoot in 2030 bijna gehalveerd hebben.

Volgens wethouder Harry van Rooijen is het bedrijfsleven is het bedrijfsleven is een belangrijke partner om de duurzaamheidsambities waar te maken. POM-voorzitter Herman Molenaar benadrukt dat de ondernemers in Meierijstad hun verantwoordelijkheid willen nemen: “We moeten als bedrijfsleven onze bijdrage leveren aan de energietransitie, maar belangrijker nog: we willen en kunnen dit ook”. De Rabobank is, zo benadrukte directievoorzitter Tatjana Schreuder wil de huisbankier zijn van de energietransitie.

Van de Donk krijgt eerste exemplaar van Herman Molenaar