Basisscholen Meierijstad krijgen les in energiebesparing (video)

MEIERIJSTAD - Tien basisscholen in de gemeente Meierijstad mogen dit jaar meedoen aan de pilot ‘Daar krijg je energie van!’. Deze pilot is onderdeel van het duurzaamheidsbeleid van de gemeente. De kinderen leren tijdens gastlessen wat energie is, wat de kosten zijn en hoe ze op energie kunnen besparen

Anders omgaan met energie
Madeleine Veldhuizen is gastdocent van Facet: “We willen de kinderen meegeven hoe je op een andere manier om kunt gaan met energie. We proberen heel erg in te zetten op bewustwording van kinderen. Niet alleen korter douchen maar ook op een andere manier naar school komen. Bijvoorbeeld met de fiets of lopend in plaats van met de auto”.

Energiebespaarbox
Na de gastles kregen de kinderen een energiebespaarbox. Daarin zit onder meer een energie opdracht en tips over energiebesparing thuis, een energie memory spel en een zandloper om in de douche op te hangen, met de bedoeling niet langer dan vijf minuten te douchen. En dat korter douchen is wel iets wat kinderen aanspreekt. Veldhuizen: “Als ik vertel dat ze per jaar door korter douchen en zuiniger te zijn met energie wel duizend euro kunnen besparen stel ik de vraag of ze kunnen bedenken wat ze allemaal met dat bespaarde geld kunnen doen.”

Tips
En de kinderen? “Korter douchen”, is een veelgehoorde tip wat veel kinderen al doen. Daarnaast vertellen ze: “Tweedehands kleding kopen en minder afval op straat gooien hierdoor wordt het milieu slechter. En minder gas verbruiken door de verwarming lager te zetten. Of zonnepanelen op het dak leggen”. Om op school energie te besparen werd als tip gegeven: “Een trui aantrekken en de verwarming niet zo heet stoken zodat we er niet meer met de billen op gaan zitten.”

Wethouder Menno Roozendaal woonde de gastles op basisschool De Bunders in Veghel bij: “Naast aandacht voor energiebesparing hebben we het ook over wat niet goed is aan fossiele brandstof en wat goed is aan duurzame energie opwekken. We willen de jeugd iets meegeven zodat ze ook thuis aan de keukentafel het gesprek voeren over energie en klimaat”. En dat laatste zal zeker gebeuren wanneer de energiebespaarbox thuis op tafel komt.

Wethouder Menno Roozendaal met de Energiebespaarbox
Fotograaf: Jan van Oort
Kinderen kregen de Energiebespaarbox
Uitleg over de douchezandloper