Barstensveel ideeën om coronatijd door te komen

Gemeente denkt al na over kermissen

MEIERIJSTAD – Schoolkinderen in Meierijstad hebben drieduizend ideeën ingediend om de coronaperiode door te komen. Daarvan worden er drie uitgevoerd.

Corona-art, waarbij kunstenaars ouderen vereeuwigen en ondertussen een gesprek voeren; raamspelletjes met ouderen en gesprekstegels. Dat zijn straatstickers waarmee mensen worden opgeroepen elkaar te groeten, een vraag te stellen of een compliment te maken, als er maar een gesprek op gang komt.

Dat Nieuwe Ideeën Fonds is één van de vele zaken die in de 'coronabrief 'staat die burgemeester Kees van Rooij van Meierijstad aan de gemeenteraad heeft gestuurd. De brief is de zeventiende in z’n soort sinds Meierijstad een jaar geleden werd geconfronteerd met de coronauitbraak.

Veel leed en verdriet

Dat moment noopte de burgemeester tot een beschouwing: “Natuurlijk is er veel leed en verdriet, maar daar tegenover staat die kracht die je ziet in onze samenleving en bij de gemeente. Die kracht of veerkracht maakt dat we het samen vol kunnen houden. Dat geeft het gevoel dat we wel degelijk iets kunnen doen. En ook dat we het verschil kunnen maken. Dat mag denk ik ook wel eens gezegd,” aldus Van Rooij.

De brief is een opsomming van maatregelen die het afgelopen jaar vooral landelijk zijn genomen. Daarbij wordt het zogenoemde Nieuwe ideeën Fonds nadrukkelijk genoemd.

Steunmaatregelen

De brief geeft ook een overzicht van de Meierijstadse ondernemers die een beroep hebben gedaan op de tegemoetkoming voor zelfstandig ondernemers. Er waren drie rondes. In totaal werd vanuit Meierijstad 2054 keer een aanvraag ingediend. Daarvan werden er 1702 gehonoreerd. Een deel van de aanvragen werd overigens door de indieners ingetrokken toen bleek dat zij niet aan de criteria voldeden. In twee gevallen werd het geld teruggevorderd omdat het achteraf ten onrechte bleek te zijn uitgekeerd.

Kermissen

Uit de brief blijkt ook dat de gemeente nu toch al nadenkt over de kermissen in Schijndel en Sint-Oedenrode maar wel met een slag om de arm. “We voeren de voorbereidende werkzaamheden uit. Maar ook wij tasten als organisator in het duister wat er straks in juli en augustus kan,” aldus Van Rooij.

De burgemeester schrijft ook dat de toeloop op ijsbanen vorige week geen problemen heeft opgeleverd. Van Rooij: “We hebben nauwelijks handhavend hoeven optreden. Het blijft steeds zoeken naar de goede balans tussen ruimte geven en coronaveiligheid.”