‘Ballenmachine’ van NEMO vindt nieuw thuis in The Chocolate Factory (video)

VEGHEL – The Chocolate Factory is een enorme machine rijker. De ‘ballenmachine’, zoals deze wordt genoemd, zal een dubbele functie krijgen. De machine laat jongeren zien hoe een geautomatiseerd logistiek proces in werking gaat en geeft MBO- en HBO- studenten de kans om het apparaat te innoveren.

Henk Maas, initiatiefnemer van The Chocolate Factory, gaat verder in over de rol van de ballenmachine: “Het is aan de leerlingen die deze plek gaan bezoeker om deze machine verder te volmaken. Zo maakt de machine bijvoorbeeld veel geluid, tot wel 83 decibel, de studenten mogen gaan zoeken naar oplossingen om de machine stiller te maken.” Daarnaast zal de machine regelmatig onderhouden worden en zullen de onderdelen in de machine steeds weer vernieuwd worden.

Namens NEMO was Annemarie van Eekeren aanwezig bij de overhandiging. Zij is Hoofd productie en collectie van het Amsterdamse wetenschapsmuseum. Volgens haar is The Chocolate Factory een uitstekend nieuw thuis voor het grote apparaat: “NEMO is toch wat meer gericht op de wetenschap, terwijl The Chocolate Factory gericht is op de technische kant. Het is een goede omgeving voor de machine om tot zijn recht te komen.”

De bedoeling is dat de werkplaats waarin de ballenmachine zich bevindt, vanaf september volledig gaat draaien.