Avontuur Theun en Marisol strandt in Bolivia: 'We zijn nu heel huiselijk bezig'

MEIERIJSTAD – Theun Eijkemans en Marisol Glas uit Schijndel wilden acht maanden door Noord- en Zuid-Amerika trekken, maar ze strandden na twee maanden in Bolivia. Omdat het luchtruim is gesloten kunnen ze nergens meer heen, ook niet naar huis. Ze maken er het beste van.De situatie in Bolivia is op dit moment nog anders dan in Nederland. In het land zijn zestien mensen besmet met het coronavirus en zijn er nog geen mensen overleden. Het probleem is wel dat in Santa Cruz waar Theun en Marisol vast zitten, Europeanen met een scheef oog worden aangekeken. Die worden gezien als de verspreiders van het virus.Niet onveilig
“Je merkt dat mensen op straat bang voor je zijn. Ze lopen met een grote boog om je heen”, zegt Theun. Aanvankelijk voelden ze zich niet op hun gemak. “Maar dat viel uiteindelijk mee”, vult Marisol aan. “We dachten in het begin dat het onveilig voor ons zou zijn, maar behalve dat de mensen op afstand blijven en een beetje gestrest zijn, zijn ze ook heel aardig. We hebben wel gehoord dat dat in de hoofdstad La Paz anders is. Je weet natuurlijk niet wat er gaat gebeuren als er hier net zoveel mensen getroffen worden als in Nederland en de ziekenhuizen vol stromen. De voorzieningen zijn hier niet zoals in Nederland”.

Gerustgesteld
De angst werd weggenomen nadat Theun en Marisol met een medewerker van het Nederlandse consulaat hadden gesproken. Daar waren ze naar toe gegaan om te kijken of er mogelijkheden waren naar huis terug te keren. Die waren er niet. “Daar zijn we echt gerustgesteld. We weten inmiddels hoe de situatie in Nederland is en dan mogen wij hier niet klagen”, zegt Marisol.


“Ze hebben hier direct strenge maatregelen genomen, bijvoorbeeld door het land op slot te gooien”, zegt Theun. Er is een avondklok, die al om vijf uur in gaat. Theun vertelt dat er ook maar beperkt bussen rijden en dat winkels en restaurants in de stad ook maar beperkt open zijn.

Temperatuur meten
Wie in Santa Cruz een winkel of een restaurant binnen wil moet eerst handen wassen en op verschillende plekken wordt eerst je temperatuur gemeten, bijvoorbeeld voordat je een bus in kunt.Hoe nu verder? Theun: “We zijn nu aangewezen op ons appartement. Omdat we bezig waren aan een reis van acht maanden hebben we laptops en tablets bij ons en we hebben hier goed wifi, dus we kunnen wel contact houden met Nederland. Eigenlijk is er nu geen verder want we kunnen niet verder en we kunnen niet terug.”


Marisol: “We hebben de afgelopen twee maanden tamelijk avontuurlijk geleefd en nu zijn we opeens heel huiselijk bezig in ons appartementje”.

Iguazú, toen alles nog prima leek