Avontuur Lijst Blanco voorbij; raadsleden gaan naar Lokaal

Lijsttrekker Thijs van Zutphen uit de politiek

MEIERIJSTAD – Lijst Blanco doet niet mee aan de gemeenteraadsverkiezingen van 2023. Fractievoorzitter Thijs van Zutphen stapt uit de politiek. Raadslid Luc van den Tillaart en enkele schaduwfractieleden sluiten zich aan bij Lokaal Meierijstad.

Enkele weken geleden werd al bekend dat Lijst Blanco zich op de toekomst aan het beraden was. Het verhaal ging toen dat de partij zich zou aansluiten bij de BoerBurgerBeweging (BBB). Dat gebeurt dus niet.

Jongeren

Lijst Blanco werd vijf jaar geleden opgericht om jongeren een stem te geven in de raad van de nieuwe gemeente Meierijstad. De leden kenden elkaar van de middelbare school. De partij kreeg vooral dankzij jongeren twee raadszetels.

Fractievoorzitter Thijs van Zutphen: “Na een geslaagd avontuur van vijfenhalf jaar komt er een eind aan Lijst Blanco. We hebben OZB-verhogingen tegen weten te houden, waren regelmatig doorslaggevend voor een meerderheid en hebben constructief-kritische oppositie gevoerd, waar we trots op mogen zijn.”

Geen kandidaat gevonden

Van Zutphen had voor zichzelf al eerder uitgemaakt dat hij niet verder wilde in de politiek. Lijst Blanco heeft gezocht naar een nieuwe lijstrekker maar kon die niet vinden. “We hebben ons uiterste best gedaan om opnieuw deel te kunnen nemen aan de verkiezingen, maar hebben de vacature van lijsttrekker helaas niet in kunnen vullen en zijn er niet in geslaagd om voldoende overige geschikte kandidaten te vinden. Dit leidt tot het einde van Lijst Blanco,” aldus Van Zutphen. Hij gaat nu zijn master fiscaal recht afronden.

Raadslid Luc van den Tillaart en de commissieleden Jochem Kok, Dylan Kuijs en Jelle Verbakel zullen zich aansluiten bij Lokaal Meierijstad. Van den Tillaart: “We zullen ons aansluiten bij Lokaal Meierijstad, aangezien we daar een partij zien die, net als wij, een positief kritisch geluid heeft laten horen de afgelopen jaren. We lezen een heldere visie voor alle kernen in het verkiezingsprogramma, en dat spreekt ons aan. De afgelopen jaren hebben we al op een prettige manier samengewerkt. Wij zullen zorgen dat het Lijst Blanco-geluid niet verloren gaat,” aldus Van den Tillaart.

Niet naar BBB

Van den Tillaart heeft ook even overwogen te stoppen, maar hij vindt het politieke werk te belangrijk om er niet mee verder te gaan. “Ik wil me er mee blijven bemoeien,” zegt hij.

Hij heeft zijn keuze weloverwogen gemaakt, want hij heeft er ook over nagedacht zich bij een landelijke partij aan te sluiten. Er is volgens hem wel een gesprek geweest met BBB, maar meer dan dat is het nooit geweest. Aansluiting bij BBB is nooit een serieuze optie geweest, zegt hij. Uiteindelijk voelen hij en de commissieleden zicht het meest thuis bij Lokaal.

Of hij bij Lokaal op een verkiesbare plek op de kieslijst komt wil Van den Tillaart nog niet zeggen.

Luc van den Tillaart