Avondvluchten Hercules C-130

MEIERIJSTAD – Een Hercules C-130 zal de komende twee weken, met vrijdag 19 maart als einddatum, avondvluchten boven regio Eindhoven uitvoeren. De laatste landing is om 23:00 uur op de vliegbasis.

Volgens majoor Stout van vliegbasis Eindhoven worden tijdens de avondvluchten tactische naderingen geoefend. Hierbij wordt het vliegveld vanuit een niet verwachte richting genaderd, waarna meestal na een korte bocht de landing wordt ingezet.

Een tactische nadering wordt uitgevoerd in gebieden met een vijandelijke dreiging. Door laag en niet volgens een gebruikelijk patroon te vliegen wordt voor een vijand de mogelijkheid verkleind het toestel onder vuur te nemen.

De inzet van een C-130 vindt niet alleen overdag plaats, maar bij voorkeur bij duisternis omdat het toestel dan zo min mogelijk opvalt. De bemanning gebruikt nachtzichtapparatuur die het mogelijk maakt de landingsbaan ook in het donker goed te zien. Tactisch naderen en vliegen bij nacht zijn specifieke vaardigheden die intensief en regelmatig moeten worden getraind.