Auto's racen door het centrum van Schijndel

Citymanagement trekt aan de bel

SCHIJNDEL – De verkeersveiligheid in het centrum van Schijndel laat te wensen over. Dat ligt vooral aan het gedrag van mensen. Dat schrijven citymanager Harrie van Herpen en ondernemer Geert Maas in een notitie aan de gemeenteraad.

De politieke partijen PvdA, CDA en HIER hebben bij burgemeester en wethouders via raadsvragen aan de bel getrokken over de verkeersveiligheid in Schijndel.

In de notitie staat dat na het gereedkomen van de Structuurweg om de dorpskern, het centrum en dan vooral de Markt en Hoofdstraat aantrekkelijker zou worden. Dat is volgens Van Herpen en Maas ook gelukt, maar dat geldt niet voor de verkeersveiligheid.

Racen over het voetgangersdeel

Er is een lijstje met klachten. Auto’s racen door het autoluwe centrum. Chauffeurs laden en lossen de hele dag, staan dan voor de deur van bepaalde winkels en rijden tegen de richting in.

Auto’s racen over het voetgangersdeel. Wielrenners rijden vooral zaterdagochtend over de weekmarkt en fietsers parkeren hun fietsen op de Markt waar het niet mag.


Al eerder werd het probleem van de fietsers door middel van een actie op de Markt aan de orde gesteld. “Tot op heden heeft dat nog niet tot verbetering geleid,” aldus de drie politieke partijen.

Strenger controleren
De opstellers hebben ook een aantal oplossingen aangedragen door het probleem. Behalve dat er strenger gecontroleerd moet worden op automobilisten die de regels aan hun laars lappen zouden er pop-up paaltjes in de grond moeten komen zodat niemand meer tegen de rijrichting in kan rijden. Voor fietsers zouden rondom de Markt meer en betere parkeerplaatsen gemaakt moeten worden.

Foto afkomstig uit de notitie