Artefacten uit de wegrace-historie te zien in De Beckart in Nijnsel (Video)

NIJNSEL – Liefhebbers van de geschiedenis van het wegracen konden op zondag 28 april terecht in De Beckart in Nijnsel. Daar vond de NMB-tentoonstelling plaats. In de grote zaal waren allerlei voorwerpen uit de jaren ’60 en ’70 aanwezig, van foto’s tot motoren.

Misschien wel het pronkstuk van de tentoonstelling, was de 500cc Yamaha van Jack Middelburg, een van Nederlands bekendste motorcoureurs: “Dit is de motor waarop hij de TT van Assen in 1980 won”, vertelt organisator Mari van Kasteren, “Middelburg reed voor dat succes ook bij de NMB, waar hij ook een aantal races wist te winnen.”

Naast de vele motoren, waren er ook andere artefacten uit het NMB-verleden te zien, zoals helmen, pakken, trofeeën en officiële documenten. Veel van deze voorwerpen komen uit de privécollectie van Van Kasteren, die zelf uit een motorsportfamilie komt. Zijn vader Christ en broer Rinus waren bekende namen in het circuit.

De tentoonstelling wist veel bezoekers te trekken. Van Kasteren: “Op dit moment [13:00 uur, red] zijn er al ongeveer 400 mensen aanwezig geweest, dus ik verwacht dat we de duizend kunnen halen. Ik heb me wel een beetje zorgen gemaakt dat niet iedereen binnen kon vanwege de drukte, maar het lijkt goed te gaan.”

De opbrengsten van de tentoonstelling worden gedoneerd aan de voedselbank. “We halen van het bedrag eerst de kosten af, want het kost natuurlijk wat om dit te organiseren. Het geld dat overblijft, geven we aan de voedselbank Boxtel. Daar valt Sint-Oedenrode ook onder. Zo doen we tegelijkertijd iets terug voor de mensen.”