Aquajoggers klagen over lage temperatuur in wedstrijdbad Zwembad De Beemd (video)

VEGHEL – Enkele aquajoggers mopperden pas nog in de krant over de temperatuur van één van de twee baden in het vernieuwde zwembad De Beemd in Veghel. Het water is volgens hen te koud voor mensen met reuma of een spierziekte. Het gaat om het wedstrijdbad dat maximaal 28 graden moet zijn. Het andere bad, het instructiebad, wordt verwarmd tot 32 graden.
Cis van Pinxteren | Omroep Meierij

De klachten zijn inmiddels bekend bij de gemeente Meierijstad. Het is volgens de gemeente niet mogelijk om de temperatuur van het water in het wedstrijdbad te verhogen. Tim Stolk, bedrijfsleider binnensportaccommodaties Meierijstad, zegt dat de aquajoggers altijd de keus hebben tussen beide baden. Op maandag en dinsdagmiddag is het aquajoggen in het wedstrijdbad. Op dinsdagavond, donderdag en vrijdag is het instructiebad de plek waar er wordt geaquajogd. “Het algemene bad is bedoeld voor de grootste groep gebruikers. Daar is de watertemperatuur 28 graden Celsius. Het gaat om bezoekers die intensief bewegen in het water, zoals baantjeszwemmers, mensen die zwemles krijgen en andere doelgroepen zoals aquafitness en zwem- en duikverenigingen”, reageert de gemeente. 

Het zwembad in Veghel is vorig jaar voor ruim tien miljoen euro gebouwd. “Voor mensen met reuma mag de watertemperatuur niet hoger zijn dan 28 graden Celsius.  Het instructiebad is bedoeld voor bezoekers die veel minder intensief bewegen en die gebaat zijn bij een hogere watertemperatuur van maximaal 32 graden voor bijvoorbeeld reuma-, mindervaliden en patiënten die bijvoorbeeld in bed liggen.”

De Neul en De Molenhey
Zwembad De Neul in Sint-Oedenrode is qua ontwerp identiek aan het Veghelse zwembad. Uit navraag blijkt dat aquajoggers in De Neul geen klachten hebben over het temperatuurverschil. De gemeente: “Beide zwembaden zijn duurzame en gasloze zwembaden waar de temperatuur van het badwater slechts met 0,4 graad Celsius per dag kan worden verhoogd of verlaagd. In feite geldt dat ook voor zwembad De MolenHey. Dat bad is nu nog niet volledig gasloos maar wordt binnenkort op dezelfde manier verduurzaamd als de beide andere zwembaden.”

De seniorengroep van zwemvereniging Nautilus (voorheen LGSV) huurt zwembad De Beemd. Daar kunnen leden zelf kiezen welk bad ze willen gebruiken.  “Wij begrijpen dat er leden zijn die graag een hogere watertemperatuur in het wedstrijdbad willen hebben. Technisch is dat helaas niet mogelijk.  Daarom krijgen ze allerlei warme wellnessfaciliteiten zoals de sauna aangeboden”, aldus de gemeente.

Het water van één van de twee baden in Zwembad De Beemd is volgens enkele aquajoggers te koud voor mensen met reuma of een spierziekte.