Antoon Bolsius is ‘weer thuis’

Schilderij van eerste bewoner Villa Rozenburg onthult

SCHIJNDEL - Dinsdag onthulde Jolanda van Overdijk, Locatiemanager bij Villa Rozenburg samen met de eerste bewoner Mariet van de Laar-Ploegmakers (85) een schilderij van Antoon Bolsius in Villa Rozenburg. Het schilderij is geschonken door Pieter Bas Bolsius.
Mariet van de Laar-Ploegmakers en Jolanda van Overdijk toosten na de onthulling van het schilderij
Fotograaf: Jan van Oort

Antoon Bolsius weer thuis
De onthulling van het schilderij vormde het slotstuk van de transformatie van de oude villa tot woonvorm voor mensen met geheugenproblematiek. “De cirkel is rond, het schilderij hoort hier thuis”, aldus een trotse Jolanda van Overdijk. “Wij zijn trots dat deze villa is behouden voor Schijndel. Er is al te veel verdwenen”. Zorgconcept Stepping Stones heeft met Villa Rozenburg nu 30 zorgvilla's in Nederland.

Drie villa’s
De oude villa aan de Hoofdstraat in Schijndel is gebouwd in 1912 door Antoon Bolsius. Antoon en zijn broers Harry en Frist lieten tussen 1908 en 1912 drie soortgelijke villa's bouwen zoals Nieuwegaard (1908), Colorito (1910) en Rozenburg in 1912. Alleen de laatste heeft de tijden overleefd. Antoon Bolsius, die in 1913 trouwde met Clemence Elise Eugenie Hubertina Goossens, woonde hier tot vlak na de Tweede Wereldoorlog. Zij kregen twee dochters, Thea en Mieske. Antoon overleed in 1963 en ligt begraven op de begraafplaats in het centrum van Schijndel, op loopafstand van Villa Rozenburg.

Eerste bewoner
Zorgvilla Rozenburg verwelkomde vorige week haar eerste bewoner, mevrouw Mariet van de Laar-Ploegmakers. Zij had de eer om als eerste bewoner het schilderij van Antoon Bolsius mede te onthullen: “Ik ben geboren als ‘Deertse’ (Eerde red.) maar woon al vele jaren in Schijndel. Eerst in een appartement in de Lochtenburg en nu dus in Villa Rozenburg. Ja, ik ben er vaak langs gekomen maar ik heb nooit gedacht dat ik hier nog een keer zou gaan wonen.”

Hoewel ze er pas een week woont, is haar eerste indruk van de zorgvilla prima: “Ze zijn hier 100 procent voor mij in de weer. Het is wel erg wennen want ja, dit is toch mijn eindstation denk ik”, lacht ze. Wat de kosten betreft is ze niet bezorgd: “Dat gaat toch allemaal van de erfenis af."

Hoedjes
Mevrouw Van de Laar-Ploegmakers is een hoedjes fanaat: “Ik draag elke dag een hoedje. Ik denk dat mijn hoofd er niet uitziet zonder hoedje”. De verzameling hoedjes die ze naar haar kamer heeft meegenomen bedraagt ruim 50 stuks. “Dat kan hier allemaal”, zo zegt Jolanda van Overdijk.

“Wij proberen het hier de bewoners naar de zin te maken. Dat doen we door zoveel mogelijk gebruiken en gewoontes mee te verhuizen. Zo is mevrouw Van de Laar gewend om iedere ochtend voor het ontbijt met haar zus een wandeling te maken naar het Hertenkamp hier in de buurt. Daar eten ze samen een banaan, waarna ze weer terug lopen. Dat gebruik zetten ze, nu mevrouw hier woont door. Ook gaan we samen met de bewoners naar de slager waar we vlees uitzoeken wat 's middags bij het diner wordt opgediend”. Voor vandaag staan er speklappen op het menu, zo hebben de bewoners besloten.

Prominente plaats
Het schilderij van Antoon Bolsius heeft een prominente plaats gekregen in de hal van de zorgvilla. “Hij zal tevreden neerkijken op wat er van de villa geworden is”, aldus een tevreden Jolanda van Overdijk.

De hoedjesverzameling van Mariet ven de Laar-Ploegmakers
Fotograaf: Jan van Oort
De onthulling van het schilderij van Antoon Bolsius
Schilderij van Antoon Bolsius (1891-1963)