Annie M.G. Schmidt leeft nog steeds voort (Video)

VEGHEL - Bijna 28 jaar geleden overleed Annie M.G. Schmidt. Dat de schrijfster nog steeds in vele harten voortleeft bleek vrijdagavond tijdens de theatereditie van het Luistercafé. Die stond speciaal in het teken van deze Grande Dame op het gebied van het Nederlandse theaterlied en verhalen. Ruim honderd liefhebbers kwamen naar de Apotheek op de Noordkade om te luisteren naar het verhaal rondom deze bijzondere schrijfster.

Annie M.G. Schmidt debuteerde zeventig jaar geleden met het hoorspel In Holland Staat Een Huis. Daarna volgden meer dan honderd bundels met gedichten, liedjes en verhalen. En dat was nog lang niet alles. Want ze schreef ook toneelstukken, musicals en radio- en tv-series. Kortom, Annie M.G. Schmidt staat als een Hollands huis. Want wie is er niet opgegroeid met Jip en Janneke, Floddertje of Pluk Van De Petteflet?

Kritisch
De achtergronden van de schrijfster werden belicht door cabarethistoricus Frank Verhallen en bibliothecaris Sonja van den Heuvel van bibliotheken Meierijstad. Zij waren in het leven en repertoire van Annie M.G. Schmidt gedoken en schetsten met hun bevindingen het portret van een intelligente, artistieke dame en geweldig schrijfster. Iemand die niet met zich liet sollen, maatschappij kritisch was, van linkse signatuur, en die in veel onderwerpen haar tijd ver vooruit was. Ramon Chatrer en Bas van de Ven, beiden in 2019 afgestudeerd aan de Bossche Koningstheateracademie, vertolkten liedjes van Schmidt waarvoor zij een speciale lijst hadden samengesteld.

Volgende editie
De Theatereditie is een productie van De Blauwe Kei in samenwerking met de Noord Oost Brabantse Bibliotheken en Cultuur Haven Veghel. Het eerste theatercafé ging over Brigitte Kaandorp. De eerstvolgende editie in juni staat in het teken van Maarten van Rozendaal.