Angst, emotie, begrip en veel vragen over opvang van 450 nieuwkomers

MEIERIJSTAD –“Wie komen er nu precies hier. Hoe garanderen jullie dat er, snel, wordt opgetreden als zaken mis gaan. Waarom worden wij overvallen met dit nieuws en hebben we geen mogelijkheid tot inspraak en bezwaar maken”. Maar ook: “Goed dat jullie proberen om vluchtelingen en asielzoekers te helpen”. En: “Jullie proberen in ieder geval om antwoorden te vinden op vragen die we hebben”.

Dat was het beeld maandagavond op de inloop-bijeenkomst die de gemeente organiseerde in het gemeentehuis in Veghel om een toelichting te geven op de plannen die vorige week bekend zijn gemaakt om op zeer korte termijn zo’n 450 ‘nieuwkomers’ te gaan huisvesten op diverse locaties in Meierijstad.

Dat gaat overigens vooral gebeuren in Schijndel en Sint-Oedenrode en daarom was er nog wel wat kritiek op het feit dat deze inloopavond werd georganiseerd in Veghel.
Volgens de gemeente was dat echter puur een praktische uitwerking omdat er in het gemeentehuis een ‘looproute’ kon worden gecreëerd om op die manier zoveel mogelijk op verschillende plaatsen in het gemeentehuis mensen in kleinere groepjes op te vangen. En zo meer informatie te kunnen geven, eventueel aan de hand van tekeningen en foto’s.

Emotie
Ruim 150 belangstellenden hadden zich aangemeld voor de inloop-avond en meer dan 40 vertegenwoordigers van de gemeente, van Vluchtelingenwerk, het COA, Welzijn De Meierij en de woningbouwvereniging waren ingeschakeld om te proberen antwoord te geven op de vele vragen. Dat lukte lang niet altijd, niet in de laatste plaats omdat angst en emotie doorgaans niet gemakkelijk weerlegd kunnen worden.
Ook burgemeester Kees van Rooij en wethouder Rik Compagne waren aanwezig om de vele vragen die er waren te beantwoorden en kregen zo mee dat begrip, angst en emotie dwars door veel reacties heen liepen. En wat ook wel duidelijk werd, was dat onvrede en angst vooral merkbaar waren bij mensen die dicht bij de wat grotere opvanglocaties in het buitengebied wonen, zoals aan de Bremweg en de Heidebloemstraat in Schijndel en Boschvoort in Sint-Oedenrode.

Verschillen
Duidelijk werd tenslotte ook wel dat de verschillen tussen vluchtelingen, asielzoekers en statushouders lang niet altijd voor iedereen duidelijk zijn. En dat het opvangen van zoveel nieuwe inwoners ook altijd de vraag oproept hoe het dan moet met de woningzoekenden uit de eigen woonplaats.
Inmiddels wordt er op diverse lokaties al hard gewerkt aan het klaar maken van wooneenheden, want de eerste ‘nieuwkomers’ staan bijna letterlijk al voor de deur.