Ambachtelijk bakkerij Van Bussel stopt

VEGHEL – De officiële sluiting van hun bakkerszaak is per 1 juli 2022. Maar zaterdagmiddag draaiden Arnold en Ine van Bussel de winkeldeur aan de Hezelaarstraat in Veghel voor de laatste keer op slot. Daarmee komt een einde aan de traditionele werkwijze van een bakkersfamilie die in 2025 honderd jaar zou bestaan. Er is geen opvolging. Broer en zus gaan met pensioen.

Waar veel mensen uitkijken naar de pensioentijd, ligt dat bij Arnold toch even anders. Hij is er zich van bewust dat er een moeilijke periode voor hem ligt. Hij is een gedreven vakman die het aloude handwerk zelf al meer dan vijftig jaar in zich heeft. Bakkerij van Bussel staat niet bekend als een geautomatiseerd bedrijf waar het brood zomaar uit de machines komt vallen. Het is een ambachtelijke bakkerij waarbij het deeg nog een extra behandeling krijgt als het in eerste instantie niet helemaal droog aanvoelt. Een bakkerij waar de klant koning is, ook degene die een half brood komt kopen. Het zijn dan ook hun klanten die Arnold en Ine het meest gaan missen. Daar zijn ze al enkele weken mee bezig en dat raakt hun emoties. Een televisie-interview zien ze dan ook niet zitten.

Bakken als hobby
Daarnaast zal Arnold moeten wennen aan de vrije tijd die hem te wachten staat. “Ik heb altijd heel wat uren gemaakt. Dan begon ik om 01.00 uur ’s-nachts. Dat moest wel, want anders red je het niet als kleine bakker. Maar je doet het voor je klanten”. Toch denkt Arnold al na over een volgende fase in zijn leven. Als de verkoop van het pand definitief is, de zaken zijn afgerond en hij zich een beetje heeft gesetteld wil hij toch gaan nadenken over de toekomst. Ook hier kruipt het (bakkers)bloed waar het niet gaan kan. Uiteindelijk zullen er altijd familieleden, vrienden en kennissen zijn die terugverlangen naar de lekkernijen die hij in de ruim 50 jaar maakte. Het zal dus niet vreemd in de oren klinken als hij tegen kerstmis thuis hobbymatig worstenbroodjes en ander klein brood gaat bakken. En natuurlijk brood voor zichzelf. Want na een halve eeuw wennen aan fabrieksbrood zal voor hem niet meevallen.

Handen schudden
Arnold en Ine van Bussel nemen op 29 en 30 juni tussen 15.00 en 18.00 uur officieel afscheid van hun klanten. Na bijna 100 jaar is bakkerij Van Bussel uit het straatbeeld verdwenen.

Bakkerij van Bussel in Veghel
Fotograaf: Hans Hultermans