Als Lijst Blanco kiest voor BBB kan dat het CDA raken

(Door Jan de Vries)

MEIERIJSTAD – Het hing al een tijdje in de lucht, maar deze week bleek het waar. Lijst Blanco denkt na onder welke vlag de partij wil gaan deelnemen aan de komende gemeenteraadsverkiezingen in Meierijstad. Daarbij is aansluiting bij BBB één van de opties. Als dat gebeurt kan dat tot verschuivingen leiden in politiek Meierijstad.

Lijst Blanco deed vijf jaar geleden mee om jongeren in Meierijstad een stem te geven in de gemeenteraad. De initiatiefnemers kenden elkaar van school en daar haalde de partij ook veel stemmen vandaan. De partij noemt zichzelf liberaal.

De partij ging de verkiezingen in met een blanco lijst. Dat gebeurt in Nederland zelden. Partijen doen dat meestal niet omdat het lastig is campagne te voeren zonder naam. In Meierijstad ging de blanco lijst als Lijst Blanco verder. Dat was vooral een pragmatische beslissing.

Caroline van der Plas

Nu zoekt de partij naar een andere oplossing waarbij aansluiting bij de BBB een optie is. De BoerBurgerBeweging kwam dit jaar voor het eerst in de Tweede Kamer. Het boegbeeld Caroline van der Plas kwam met de tractor naar het Binnenhof. De media omarmden haar en nu is ze niet meer van het beeldscherm weg te slaan. Ze is niet alleen goed voor kijkcijfers, in sommige peilingen zou de BBB nu zes zetels in de Tweede Kamer halen.

Als Lijst Blanco op dat succes gaat meeliften, dan zou dat tot meer zetels kunnen leiden dan de twee die de partij nu in de raad van Meierijstad heeft. Hoewel BBB ontkent een boerenpartij te zijn is dat natuurlijk wel zo. De partij is in ieder geval populair op het platteland. Extra stemmen op de BBB kan in Meierijstad zomaar ten koste gaan van het CDA. Die heeft een grote aanhang onder de boeren en die beginnen zich steeds meer af te zetten tegen de christendemocraten.

Flink rechts-liberaal blok

Landelijk staat het CDA er sowieso niet best voor. In tegenstelling tot de VVD. Het ligt voor de hand dat de VVD straks in Meierijstad (weer) de grootste wordt. Als de BBB ook groot wordt in deze gemeente, dan kan het een plek in de coalitie opeisen. Nu het geluid van de alternatieve boerenlobby steeds harder en agressiever klinkt is dat niet denkbeeldig. Die achterban zal eisen dat er daadwerkelijk bestuurd wordt. Dat wordt dan een flink rechts-liberaal blok.

De vraag is of Lijst Blanco straks gekaapt wordt door boeren en als dat gebeurt wat dat voor electoraal gevolg heeft. Blijven jongeren de partij trouw als die BBB wordt of gaan die op zoek naar een alternatief. GroenLinks doet volgend jaar samen met de PvdA mee aan de verkiezingen in Meierijstad en GL trekt jongeren.

Team Meierijstad

De gemeenteraad van Meierijstad begon met Team Meierijstad als grootste. Die partij spleet uiteen. De vraag is op de afsplitsingen HIER en Lokaal Meierijstad bij de komende verkiezingen samen zo groot zullen blijven of dat de één de ander zal uithollen.

Vijf jaar geleden werden ze groot op het sentiment van de kleinschaligheid. Na vijf jaar Meierijstad kun je je het als politieke partij eigenlijk niet meer om je als vertegenwoordiger van één dorp te profileren. Hart bijvoorbeeld, deed vorige keer mee als Hart voor Schijndel omdat buiten Schijndel niemand die partij kende. Een paar jaar na de verkiezingen bleef alleen de naam Hart over en profileert deze partij zich steeds meer als partij voor alle inwoners van Meierijstad. Dat is een significante ontwikkeling die laat zien hoe de panelen in Meierijstad schuiven.

Eus Witlox

Inmiddels heeft ook stemmenkanon Eus Witlox zich weer gemeld. Hij gaat vanaf deze week als zelfstandig raadslid in de gemeenteraad zitten, omdat de zetel van Marischka Klotz (HIER) vrij kwam. Witlox was één van de mensen achter Team Meierijstad. Hij werd wethouder en vertrok toen “zijn” club uit elkaar viel.

Witlox sluit niet uit dat hij straks met een eigen partij aan de verkiezingen gaat deelnemen. De invloed die daar van uit kan gaan moet niet overschat worden.

Meierijstad is een trein die voort dendert. Het sentiment waarmee Witlox ruim vijf jaar geleden tweeduizend stemmen vergaarde is achterhaald. De tijd dat je in een gemeente van ruim tachtigduizend inwoners met een schouderklopje hier en daar een raadszetel krijgt is voorbij. Kiezers zullen nu vooral kijken naar wat is gepresteerd in de afgelopen vijf jaar en en het grootste deel van die tijd stond Witlox langs de zijlijn.

Wie bezetten over vijf maanden de raadszetels?