‘Als er eind juni geen oplossing is dan moet ik er mee kappen’

NIJNSEL – De Nijnselse gemeenschap heeft een behoorlijk probleem. Na klachten van buurtbewoners over geluidsoverlast deed de gemeente een onderzoek en oordeelde dat de huidige exploitatievergunning van gemeenschapshuis De Beckart niet klopt en in strijd is met het bestemmingsplan. Ondersteunende horeca bij maatschappelijke activiteiten is toegestaan, maar geen commerciële horeca.

Maar als commerciële horeca niet is toegestaan kan de huidige pachter, de heer Yegoian, het horecabedrijf onmogelijk winstgevend maken. “Als ik hiermee geen inkomsten kan krijgen zal ik noodgedwongen het pachtcontract moeten beëindigen”, aldus de ontstemde Yegoian.

“We hebben een aanvraag voor een nieuwe omgevingsvergunning gedaan”, licht Yegoian toe. Ook hebben we overal in de omgeving brieven rondgestuurd waarop mensen kunnen aangeven of ze voor of tegen horeca-exploitatie zijn. Het grootste deel wil de horeca behouden.”

Bij de Beckart kon men voorheen terecht voor een drankje en hapje op het terras. Tijdens carnaval, kerst en oud & nieuw werden allerlei activiteiten georganiseerd. Yegoian wil ook met een nieuw concept spareribs en maaltijden gaan bezorgen en serveren.

Vijftien clubs en dorpsleven mogelijk gedupeerd

De Stichting Nijnsels Algemeen Belang hoopt op een oplossing en wil door kunnen gaan op de ingeslagen weg. Zij stelt dat De Beckart enorm is belangrijk voor voor de Nijnselse gemeenschap. Vijftien verenigingen en organisaties hebben daar hun thuisbasis. Zoals de carnavalsvereniging, de toneelclub en de dorpsraad. De Beckart is het enige horecapunt in Nijnsel.

De Beckart is eigendom van de Stichting Nijnsels Algemeen Belang. Inkomsten uit de horeca-exploitatie worden gebruikt voor onderhoud van het pand. De uitbating van De Beckart gebeurt al veertig jaar zowel maatschappelijk als commercieel. Op deze basis stemde uitbater Jego Yegoian in 2019 in met de zorg voor de exploitatie van het centrum.

Bij de gemeente zegt men niet bekend te zijn met het feit dat de Beckart al veertig jaar op deze manier wordt geëxploiteerd. Hiervoor is nooit een vergunning afgegeven. Feesten en partijen zijn volgens de gemeente niet toegestaan.