Alle vijf genomineerde vrijwilligers krijgen sportaward

MEIERIJSTAD – Er zijn maar vijf vrijwilligers aangemeld voor een Sportaward van Meierijstad. Omdat het er niet zo veel zijn krijgen ze alle vijf een award.

Alleen vrijwilligers bij sportverenigingen in Meierijstad komen dit jaar in aanmerking voor een gemeentelijke sportaward. Die is er voor de jeugd en volwassenen.

Door de coronamaatregelen is er in 2020 vrijwel geen competitie gespeeld en zijn er geen toernooien gehouden. De organisatie heeft er daarom voor gekozen de nominatie voor de categorieën Sporter, Sportploeg, Sporter met beperking en Sporttalent van het jaar achterwege te laten.

Awards worden thuisgebracht

Er komt ook geen groot sportfeest op één locatie. In plaats daarvan brengen wethouder voor sportzaken Coby van der Pas en Rolf de Jong, voorzitter van de Sportraad, de awards bij de winnaars thuis. Dat gebeurt in de Nationale Sportweek van 17 tot en met 26 september.

De vrijwilligers komen wel in aanmerking omdat zij in coronatijd al hun creativiteit en vindingrijkheid hebben moeten aanwenden om de clubs draaiende te houden.

Onderzoek sportverenigingen

Nadat de Sportraad Meierijstad een onderzoek deed naar de situatie van de lokale sportvereniging deed het Mulierinstituut later een landelijk onderzoek. Bleek tijdens het onderzoek van de SRM nog veertig procent van de verenigingen zich grote zorgen te maken, een aantal maanden later was dat nog maar een kwart van de verenigingen.

Opvallend is dat tijdens het eerste onderzoek de meeste verenigingen nog niet wisten wat ze met de contributie zouden doen. Nu heeft ongeveer de helft van de verenigingen de leden korting verleend of de contributie teruggestort.

Ondanks dat bij de meeste verenigingen de inkomsten zijn teruggelopen komen er nauwelijks verenigingen in financiële problemen.