Alle seinen op oranje na opnamestop jeugdhulp

MEIERIJSTAD – Burgemeester en wethouders van Meierijstad zijn teleurgesteld dat de jeugdhulpverlening in Noordoost-Brabant niet bij machte is kinderen met problemen snel te helpen.

Dat schrijven ze in een brief aan de gemeenteraad. Directe aanleiding is een opnamestop die de Jeugdbescherming Brabant (JBB) vorige week afkondigde. Er is niet genoeg personeel om al het werk te doen.

De situatie met de jeugdhulpverlening in Brabant was al zorgelijk en er werden al stappen gezet om die te verbeteren. Dat leidde volgens de gemeente tot een “solide verbeteringsplan”.

Niet genoeg personeel

Nadat JBB een opnamestop aankondigde gingen bij de gemeenten in Noordoost-Brabant weer alle seinen op oranje. Temeer omdat de reden was dat de vijf organisaties, waar onder meer Meierijstad mee werkt niet genoeg personeel hebben. Hierdoor kan de begeleiding van kinderen en hun ouders niet langer op een verantwoorde wijze gebeuren.


Vanaf het allereerste signaal van JBB zijn de gemeenten in Noordoost-Brabant weer met de jeugdhulpverleners, het ministerie van Justitie en de Inspectie Jeugdzorg gaan praten.

Allemaal iets anders

In de brief aan de gemeenteraad schrijft het college dat de organisaties voor jeugdhulpverlening hun uiterste best doen. Het probleem zit ‘m bij de opdrachtgevers (lees: gemeenten) die allemaal iets anders lijken te willen. Het tekort aan personeel maakt het er niet gemakkelijker op.

Meierijstad pleit er in het overleg met alle betrokken voor om slimmer en effectiever te werken. Er worden nu dingen dubbel gedaan of er wordt langs elkaar heen gewerkt. In de brief spreekt het college over werk dat “nu naast elkaar of volgordelijk wordt ingezet”.

Daar moet volgens het college verandering in komen “want het werk dat de jeugdbeschermers doen is van vitaal belang voor kinderen die in kwetsbare situaties terechtkomen. Het is geweldig werk, verdient respect en wij willen helpen in het draaien van de arbeidsmarktproblematiek die momenteel bestaat”.