Alarmbellen rinkelen bij de voedselbanken

(Door Joan Mutsaers en Tom Berkers)

MEIERIJSTAD – Sinds de coronacrisis is het aanbod aan levensmiddelen bij de voedselbank Sint-Oedenrode drastisch gedaald. In Schijndel is de situatie iets minder nijpend, maar overal rinkelen nu de alarmbellen.

André van de Warenburg van de voedselbank Sint-Oedenrode merkt dat het elke week minder wordt. “We teren gruwelijk in. We zitten nu op zo’n 60 tot 65 % van het normale aanbod”, aldus André.

Supermarkten verkopen liever zelf

“Er zijn nauwelijks nog verse groenten te krijgen. Het vleesaanbod is aanzienlijk kleiner dan voorheen. Supermarkten zijn heel karig met houdbare producten. Dat komt doordat er nu veel meer verkocht wordt. Verder zien we dat Albert Hein en Jumbo artikelen afprijzen als deze tegen de houdbaarheidsdatum aanlopen. Ze verkopen deze producten liever aan hun eigen klanten. We hebben een oproep geplaatst op de site van de MooiRooiKrant. Daar werd goed op gereageerd. Zo boden veel mensen zich aan om te komen helpen nu we met minder krachten het werk kunnen doen. Ook kregen we 100 big shoppers en veel koelboxen om producten in te doen. Die zetten we nu buiten neer om contact met onze klanten te beperken. Maar de voorraad die er in zit is beduidend minder. En dat voor de mensen die het toch zo hard nodig hebben. Heel pijnlijk allemaal!”, aldus Van de Warenburg.

Schijndel komt nog niks tekort

Twee weken terug konden ze bij de voedselbank in Schijndel goed merken dat mensen aan het hamsteren waren. De voedselhulp Schijndel deelt altijd uit op donderdag. Toen hebben zij twee weken terug een pakket gemaakt voor twee weken en dat lukte goed, omdat er voldoende voorraad was in het magazijn en er een goede samenwerking is met voedselbank Veghel. Er was een volwaardig pakket met de volledige schijf van vijf. “Er was dan wel iets meer blik dan dat ze gewend zijn, maar voor twee weken is dat ook niet zo erg”, aldus de voedselhulp Schijndel.

Afgelopen donderdag hebben zij de vaste ronde gereden langs de gulle gevers. De opbrengst was als vanouds. “Ze hebben hun best gedaan om zoveel mogelijk voor ons apart te houden.”

“Er zijn wel wat bedrijven dicht waar we normaal halen en dat missen we, maar aan de andere kant worden we veel gebeld vanuit nieuwe initiatieven die allemaal wel iets willen doen. En dat is wel erg mooi en fijn! Wij komen nog niets tekort.”

Alle vrijwilligers van 65+ zijn naar huis gestuurd, maar er zijn zoveel vrijwilligers die zich nieuw aanmelden.