Ahrend gaat op termijn 200 banen schrappen

Op korte termijn extra banen in Sint-Oedenrode

SINT-OEDENRODE - Kantoorinrichter Ahrend moet flink reorganiseren als gevolg van de corona-crisis. Daarom is besloten om de productievestiging in Culemborg te sluiten en dat werk over te brengen naar de hoofdvestiging van Ahrend in St. Oedenrode.

Om hoeveel banen dat exact gaat wil Ahrend nog niet zeggen, maar in 2021 wil het bedrijf in totaal 200 banen gaan schrappen, waarvan de helft in Nederland.

Door het vele thuiswerken heeft Ahrend het aantal orders voor kantoorinrichting met 30 procent zien teruglopen en dat wordt maar gedeeltelijk goed gemaakt door extra opdrachten voor thuiswerk-plekken.

Thuiswerkplekken groeimarkt

Wel ziet Ahrend daarin een groeimarkt. “We hebben razendsnel weten in te spelen op de thuiswerkmarkt, met voor ons volledig nieuwe digitale en logistieke uitdagingen”, aldus CEO Eugene Sterken.

“Wij realiseerden ons al snel dat het hierbij vanzelfsprekend gaat om ergonomische stoelen en tafels, maar bovenal om het uit handen nemen van de totale zorg die dit plotselinge vraagstuk bij opdrachtgevers met zich meebrengt”.

Ahrend verwacht de komende tijd ruim 70.000 bureaustoelen en tafels uit te leveren en heeft daarvoor de productie daarvan fors opgeschroefd.

Kritiek op overheid

Overigens heeft de Ahrend-topman ook wel kritiek op de centrale overheid wat betreft dat thuiswerken. “Het bedrijfsleven en gemeenten in Nederland lopen, ook in vergelijking met andere landen, voorop met de snelheid waarmee zij hun werknemers willen voorzien van arbo-verantwoorde werkplekken en het concreet plaatsen van orders. Opmerkelijk is wel dat de centrale overheid zelf tot op heden slechts enkele orders heeft geplaatst terwijl er duizenden ambtenaren van hun werkgever verplicht moeten thuiswerken”, aldus Sterken.

Sterken spreekt van een nieuwe werkrealiteit, een hybride werkcultuur waarin afwisselend op kantoor, thuis of onderweg zal worden gewerkt.

De topman van Ahrend verwacht wel dat na de corona crisis het op kantoor werken om allerlei deels weer zal toenemen, maar het gedeeltelijk thuiswerken wordt zeker een nieuwe realiteit.

“Zodra het virus onder controle is gaan wij bedrijven weer helpen met het aanpassen van hun kantoren en het bieden van oplossingen. Bijvoorbeeld om ook op kantoor ongestoord en comfortabel videobellen mogelijk te maken, waardoor ze structureel kunnen besparen op zakelijke reiskosten zonder dat dit beslag legt op bestaande vergaderruimte. Deze concepten zullen we al in het eerste kwartaal van 2021 introduceren”, aldus Sterken.