Afvalfabriek in Oost-Brabant is mogelijk zeggen afvalverwerkers

MEIERIJSTAD – Gemeenten in Oost-Brabant, waaronder Meierijstad, zien kansen voor een afvalfabriek. Een nascheidingsinstallatie noemen ze dat zelf. Zeven gemeenten en de provincie Noord-Brabant zijn te rade gegaan bij negen afvalorganisaties.

Daaruit blijkt dat die afvalverwerkers kansen zien voor één grote afvalscheidingsfabriek voor Oost-Brabant. Het is nog te vroeg om te praten over de plek waar die moet komen.

Op dit moment scheiden mensen thuis al veel afval. Desondanks denken de gemeenten in Oost-Brabant en de afvalverwerkers dat de scheiding nog beter kan. Ze denken dat er tussen de 15 en 30 procent meer afval kan worden gescheiden. Dan praten ze vooral over plastic, metaal en drinkpakken.

Hoogbouw

Vooral in de gemeenten met veel hoogbouw is er winst te behalen, want de bewoners van de appartementen hebben meestal geen containers waarin ze verschillende soorten afval kunnen gooien. Alles gaat in (ondergrondse) verzamelcontainers.

In de milieustraat in Sint-Oedenrode begint 6 april een proef waarbij het restafval dat daar wordt aangeboden nog eens extra wordt gescheiden door medewerkers van de afvalverwerker.

De gemeenteraden van de zeven gemeenten krijgen binnenkort de resultaten van het onderzoek zodat ze hun mening kunnen geven over het idee voor een afvalfabriek in Oost-Brabant.