Afspraak is afspraak voor de raad van Meierijstad

MEIERIJSTAD – De gemeenteraad van Meierijstad heeft donderdag besloten dat zij in Sint-Oedenrode blijft vergaderen. Aan dat besluit gingen meerdere, soms emotionele vergaderingen vooraf. Altijd voerden sentimenten de boventoon.

Bij de fusie van Sint-Oedenrode, Schijndel en Veghel verhuisden de ambtenaren van de nieuwe gemeente Meierijstad naar het oorspronkelijke stadhuis van Veghel. De raad hield Kasteel Dommelrode in Sint-Oedenrode als thuisbasis. Dat was zo vastgelegd in de fusieovereenkomst. Een afspraak even heilig als een verkiezingsbelofte en daar willen de meeste gemeenteraadsleden zich terecht aan houden. Afspraak is afspraak, zegt de gemeenteraad.

Niet te verhuren
De vrijgekomen nieuwsbouw bij Kasteel Dommelrode (waar de Rooise ambtenaren werkten) zou verhuurd worden. Daar ging iets mis en na een paar jaar blijkt dat pand nauwelijks te verhuren te zijn en dat kost geld.

De gemeenteraad gaf het college van burgemeester en wethouders opdracht een oplossing te bedenken. Eén ding stond vast, die oplossing kon niet zijn dat de raad naar een willekeurig ander leegstaand gebouw zou verhuizen. Dat er nog een tweede taboe was werd pas de afgelopen weken duidelijk.

Het college stelde voor te laten onderzoeken wat het kost om de pand in Sint-Oedenrode te verbouwen en wat het kost om een stuk aan het raadhuis in Veghel te zetten zodat de raad daar kan vergaderen.

Geen 'hoofdstad'
Op dat moment brak de hel los in Kasteel Dommelrode. Het tweede taboe bleek een verhuizing naar Veghel. Dat nooit, zegt een groot deel van de raad nu. Daarmee zou de belofte aan de bevolking worden gebroken. En passant hoorde je ook dat Veghel nooit de ‘hoofdstad’ van Meierijstad mag worden.

Wethouder Coby van der Pas kwam onder vuur te liggen. Hoewel zij en haar collega-bestuurders niks meer hadden gedaan dan een opdracht van de raad uitvoeren (bedenk een list voor het exploitatietekort van het pand in Rooi) kreeg ze voor de voeten geworpen dat ze geen enkel gevoel had voor de sentimenten die er in de gemeente leven. Laat staan voor die afspraak die afspraak is.

Sentimenten
Sentimenten die ook al opdoken toen de raad moest beslissen over het nieuwe winkelhart van Veghel. Die oorspronkelijke gemeente stond er bij de fusie niet florissant voor en het was vooral het rijke Schijndel dat een reddingsboei was voor Veghel. Dat willen ze in Schijndel heel graag weten. Het waren vooral de partijen in de raad met Schijndelse roots die benadrukten dat het winkelhart van Veghel kleiner moet zodat ze daar weten dat ze een dorp zijn en vooral geen stadse allures moeten hebben.

Dat is vanuit het verleden allemaal te begrijpen. Sentimenten horen bij een fusieproces, het wordt iets anders als ze op rancune gaan lijken. Veghel verbaal terugjagen op de poef laakt daar op. Hoe je het ook wendt of keert, Veghel heeft economisch enorm veel potentie met grote bedrijven langs de A50 en een belangrijke waterverbinding. Het is niet slim achteruit te blijven kijken. Beter is het de blik naar voren te richten. Veghel is een belangrijke economische motor waar heel Meierijstad van meeprofiteert.

Terug naar de vergaderlocatie. De raad heeft nu besloten een onderzoek te doen naar de kosten van het opknappen van de locatie in Rooi. De vraag wat er moet gebeuren als blijkt dat dat om één of andere reden financieel, technisch of economisch onverantwoord is, werd niet beantwoord. Misschien is dat ook wel niet nodig, want het lijkt erop dat de uitkomst van dat onderzoek geen enkele rol speelt in de uiteindelijke beslissing waar de gemeenteraad nog minstens één generatie zal vergaderen.

Raadhuis in Veghel