Actiegroep Zijtaart wil geen zonneparken, maar natuurbehoud.

MEIERIJSTAD – Omwonenden in een landelijk gebied tussen Zijtaart en Nijnsel komen in verzet tegen een plan voor twee grote zonneparken aldaar van in totaal 12 hectare. Zij scharen zich achter andere bezwaarmakers die het landschap willen behouden zoals het is. Ze willen dat eerst alle industirële daken worden bedekt met de gladde, zwarte zonneplaten. Ook wandelaars, fietsers en natuurliefhebbers zien liever geen blinkende platenweides.

In het betreffende gebied zijn al veel gronden onteigend voor industrieel gebruik en de komst van een Foodpark. De buurt heeft zich toen neergelegd bij het algemeen belang dat daarmee gediend wordt. Er werden door de gemeente beloftes gedaan dat ze verder met rust zouden wordt gelaten. Nu het plan van twee mega-zonneparken zich aandient, gaan de haren dan ook recht overeind staan.

Het inleveren van natuur en landbouwgrond terwijl er nog zoveel ruimte op daken gebruikt kan worden vindt men dan ook te gek voor woorden. Niemand wordt daar volgens hen gelukkig van; niet de buurtbewoners, niet de recreanten en niet de natuur zelf.