Actie Plastic PeukMeuk: 'Weer 5900 peuken minder op straat' (video)

Landelijke Actie ook in Schijndel een succes

SCHIJNDEL – Weggegooide sigarettenpeuken dragen voor een belangrijk deel bij aan de plastic soep in onze oceanen. Om aandacht te vragen voor dit probleem zijn tussen 10 juni en 10 juli door het Plastic Peuken Collectief in bijna 80 gemeenten fanatiek peuken geraapt. Zaterdag was de landelijke afsluiting van de actie Plastic PeukMeuk. In Schijndel waren bijna 20 personen verenigd door SCHOONfamilie Skôn Skendel druk met het rapen van peuken.

Plasticprobleem
Sigarettenpeuken bevatten plastic en zijn een van de meest voorkomende bronnen van plasticvervuiling. Met de actie Plastic PeukMeuk vragen burgers, milieuorganisaties en bedrijven dat de tabaksindustrie verantwoordelijk wordt gemaakt voor het voorkomen van dit plastic afval.

In 2019 werden in Nederland 9,8 miljard sigaretten verkocht. Twee derde van de peuken komt op straat terecht. Bijna alle filters zijn gemaakt van cellulose acetaat. Dat is plastic en breekt niet af wanneer het op straat of in de natuur terecht komt. Daarmee dragen zwerfpeuken direct bij aan het groeiende plasticprobleem in onze oceanen. Daarnaast is peukenvervuiling ook een esthetisch probleem. Locaties met veel peuken zijn onaantrekkelijk en geen visitekaartje voor de gemeente.

In Schijndel werden vandaag ruim 5900 peuken van de straat geraapt. Ook in Veghel waren deelnemers actief. Landelijk was de doelstelling om tijdens de actieperiode 250.000 peuken te rapen. Zoals het er nu naar uit ziet wordt deze doelstelling ruimschoots gehaald.

Meer informatie is te vinden op: https://plasticpeukencollectief.nl/

Actie Plastic PeukMeuk
Peuken registreren tijdens Actie Plastic PeukMeuk
Rapen van peuken