Actie om temperatuur verwarmingsketel lager te zetten

MEIERIJSTAD - De Energie Coöperatie Meierijstad (ECM) vraagt bewoners hun cv-ketel op 60 graden te zetten. Voor de campagne Zet ‘m op 60! werkt ECM samen met Urgenda. Doel van de campagne is de uitstoot van CO2 zoveel mogelijk terug te dringen.

Paul Pöttgens, voorzitter ECM: “De meeste cv-ketels staan standaard veel te heet ingesteld. Door de temperatuur van het verwarmingswater naar 60 graden terug te brengen, werkt je ketel efficiënter. Zo bespaar je gas en daarmee energie en geld. Dat kan oplopen tot wel 60 euro per jaar.” ECM is één van de 60 energiecoöperaties in Nederland die dinsdag starten met deze landelijke actie.

ECM is een van de ongeveer 600 energiecoöperaties in Nederland. Ze besteden veel aandacht aan bewustwording en maatregelen voor energiebesparing en wekken duurzame energie op zonder winstoogmerk.

Een cv-ketel staat vanuit de fabriek standaard afgesteld op 85 graden, volgens ECM veel heter dan voor de meeste huizen nodig is. “Meestal is het niet meer dan een simpele draai aan de knop, waarmee je al gauw tientjes per jaar bespaart. Bovendien wordt je woning energiezuiniger, terwijl je comfort en warmte gelijk blijven. Een kleine moeite om iets goeds te doen voor het klimaat,” aldus Paul Pöttgens van ECM.

Campagne

Voor de campagne Zet ‘m op 60! werkt ECM met Urgenda. Doel van de campagne is de uitstoot van CO2 zoveel mogelijk terug te dringen. De campagne wordt onderschreven door vrijwel alle fabrikanten van cv-ketels.

Huishoudens die meedoen aan de actie, maken kans op duurzame prijzen; als hoofdprijs betaalt Urgenda een jaar lang de energierekening. Doet een huishouden via de energiecoöperatie mee aan de actie, dan maakt de energiecoöperatie zelf ook nog kans op 2.500 euro.

Foto door hessam nabavi op Unsplash