Actie BuurtAED’s in Schijndel succes

SCHIJNDEL – De afgelopen maanden zijn er in Schijndel op elf plaatsen inzamelacties gestart voor een BuurtAED. Bij negen daarvan heeft dit geleid tot het plaatsen van een Automatische Externe Defibrillator (AED). In de Vivaldistraat en Spoorlaan is het streefbedrag nog niet bereikt.

Een AED is een draagbaar apparaat dat het hartritme weer kan herstellen bij een hartstilstand. Dit gebeurt door het geven van een elektrische schok.

Debussystraat
Els en Walter Goijaerts wonen in de Debussystraat in de wijk Plein in Schijndel. Zij startten zes weken geleden via het platform BuurtAED.nl, een inzamelactie voor een AED. Goijaerts: “Met mijn achtergrond bij de vrijwillige brandweer weet ik hoe belangrijk het is om direct hulp te kunnen verlenen. Toen we van Wilbert van Helvoort (coördinator van Schijndel Hartsave) hoorden dat onze straat nog een grijs gebied was (tenminste één AED in een straal van 400 meter) was het voor Els en mij snel duidelijk dat we zouden proberen om een BuurtAED te realiseren. Als bij ons huis een AED apparaat zou hangen hebben we het grootste gedeelte van onze wijk binnen de 400 meter voorzien van deze apparaten. Dat geeft ons allemaal een goed gevoel bij geval van nood”.

Snel gerealiseerd
Goijaerts gaat verder: “We hebben ons plan in een brief samengevat en persoonlijk bezorgd bij de buurtbewoners. Daarbij konden we ook uitleg geven over de actie”. Lachend: “Ja, en vanaf dat moment kwam alles in een sneltreinvaart. De donaties stroomden binnen. En niet alleen uit de buurt. Op het laatst kwamen we nog zestig euro te kort. Daarvoor heb ik een oproep op Facebook geplaatst waarop een collega uit Gemert spontaan reageerde met “hier heb je zestig euro en bestel die AED maar”.
Binnen twee weken was het benodigde bedrag van € 2.461 door 45 donateurs bijeen gebracht en kon de BuurtAED worden besteld.

Meer burgerhulpverleners
Het is de bedoeling dat er een vervolg aan deze actie wordt gegeven. Goijaerts: “Het zou mooi zijn als er nu ook nog meer mensen leren om zo’n AED te bedienen. We zijn met Schijndel Hartsave bezig om mensen ervoor warm te maken voor het volgen van een cursus. Maar dat kan pas als de coronacrisis achter de rug is”.

Coronacrisis en hulpverlening
Ondanks dit succes zijn er nu ook zorgen door het coronavirus. Om besmetting te voorkomen hebben burgerhulpverleners het advies gekregen bij volwassenen geen mond op mond beademing te verrichten. Bij kinderen mag dit nog wel. Ingeval van een inzet worden er wel borstcompressies gegeven en wordt de AED ingezet. Verder worden, vanwege het risico op besmetting burgerhulpverleners van 50 jaar en ouder voorlopig niet meer opgeroepen. Meer info op www.harslagnu.nl

BuurtAED Debussystraat Schijndel