Aardgasvrij? 'Geen rijksgeld, geen taak'

MEIERIJSTAD – “Geen geld, geen taak”. Wethouder Harry van Rooijen van Meierijstad is helder. Als het rijk niet meebetaalt aan het aardgasvrij maken van wijken in zijn gemeente, gaat het niet door. De stijgende energieprijzen bewijzen volgens hem dat de vaart er in gehouden moet worden.

De gemeente heeft een stuk geschreven over het aardgasvrij maken van woningen in Meierijstad. De stip op de horizon is 2050. Dan moet de gemeente in principe van het aardgas af zijn.

Eerst wijken in Veghel

Het afgelopen jaar zijn de eerste stappen op weg naar dat doel gezet. Enige tijd geleden bleek al dat de kans om de komende jaren woningen succesvol van het aardgas af te halen het meest succesvol zal zijn in de Veghelse wijken Bunders (Laren en Donken) en Oranjewijk/Dorsveld.
Die constatering is nog maar de eerste stap. In december neemt de gemeenteraad een besluit. Daarna begint de lange weg van praten met bewoners, wijkraad, woningcorporaties en het waterschap. Het kan nog jaren duren voordat in die wijken het gas wordt ingeruild voor een andere energiebron.

Dan nog zal het rijk de portemonnee moeten trekken. Van Rooijen: “Daar zijn we heel helder in. Geen geld, geen taak”.

Nadenken over verre toekomst

Hoewel het een project van lange adem is en andere wijken voorlopig nog niet aan de beurt zijn, wil de wethouder wel blijven nadenken over de verre toekomst.

“We zitten,” zegt hij, “midden in een internationale aardgascrisis. Dat illustreert heel goed hoe afhankelijk bewoners en bedrijven nu nog zijn van deze fossiele brandstof en van toeleverende landen. Nóg een reden om vaart te houden in opwek van duurzame energie en in verduurzaming van woningen.”

De snel stijgende energieprijzen zetten, volgens wethouder Van Rooijen, bewoners aan het denken hoe ze hun gasverbruik kunnen verminderen. “Dat is logisch en een stap die we toejuichen. Investeren in energiebesparing loont altijd.”