Aanvraag Van Gogh Nationaal Park de deur uit op verjaardag van beroemde schilder

MEIERIJSTAD - Op 30 maart, de geboortedag van Vincent van Gogh dienen overheden, maatschappelijke organisaties en het bedrijfsleven een masterplan in bij minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) om een gebied centraal in Brabant tot in de steden aan te wijzen als Van Gogh Nationaal Park (Van Gogh NP). De gemeente Meierijstad is één van die partners.

Het wordt het eerste Nationaal Park 'nieuwe stijl' in Nederland. Het gebied beslaat 120.000 hectare, vooral in midden-Brabant. Dat is een kwart van de provincie. In Meierijstad wordt met name het beekdal van de Dommel genoemd. Ook het Wijboschbroek staat in het masterplan.

Visitekaartje
De opzet waarvoor in Brabant is gekozen, is bijzonder. Waar in andere delen van Nederland in de nationale parken het accent vooral op natuurbehoud ligt, wordt in Brabant nadrukkelijk de link gelegd tussen natuur, ontwikkeling van bedrijfsleven en landbouw. Alle betrokkenen zijn ervan overtuigd dat dat beter kan als het gebied de status van Nationaal Park heeft.

De Nationale Parken nieuwe stijl zijn een visitekaartje voor Nederland. De combinatie van toonaangevende natuurgebieden in een aantrekkelijk agrarisch cultuurlandschap, een topeconomie met 1,5 miljoen mensen én de tastbare erfenis van Van Gogh maken het Van Gogh NP uniek.

Sterk merk
Dat het plan Van Gogh Nationaal Park heet, heeft vooral te maken met marketing. Van Gogh is in de hele wereld een sterk merk. De bedenkers van die naam denken dat Brabant daarmee internationaal op de kaart wordt gezet en dat zorgt voor (eco)toeristen en het zorgt ervoor dat bedrijven zich hier willen vestigen.

Het bestuur van het Van Gogh NT heeft een boek gemaakt onder de titel Schetsboek voor het landschap van de 21ste eeuw. Daar kun je hier doorheen bladeren.