Aantal meldingen over verdachte ‘lokbus’ valt tegen

MEIERIJSTAD - In de gemeenten Meierijstad, Heusden, Boxtel, Sint-Michielsgestel en Vught heeft in de periode van 9 mei tot en met 29 mei op verschillende drukke plekken een lokbus gestaan. Slechts op twee plekken vond een inwoner het voertuig verdacht en meldde dat bij de politie. Die meldingen kwamen uit Schijndel en uit Berlicum.

Burgemeester van Heusden, Willemijn van Hees reageert namens de deelnemende gemeenten van het Bestuurlijk Interventieteam de Meijerij (BIM). Dat er slechts twee meldingen waren, is volgens haar wel een teken dat er nog veel moet gebeuren. “Het is zorgwekkend en dat moet overduidelijk anders. Die meldingsbereidheid moet omhoog. We moeten anders denken, creatief zijn en de bevolking direct opzoeken. Daarover gaan we in gesprek in het basisteam.”

Wat is een lokbus?
De lokbus is een witte bestelbus, waarvan de laadruimte is geladen met blauwe vaten en in de cabine zijn enkele verdachte zaken aanwezig (denk hierbij aan: een gasmasker en latex handschoenen). Daarnaast hangt er rondom deze witte bestelbus een weeïge-, anijsachtige geur, gerelateerd aan de productie van synthetische drugs. Deze witte bestelbus wordt op locaties geparkeerd door de politie om te peilen hoe oplettend inwoners, ondernemers en andere mensen zijn op verdachte situaties en of zij dit melden.

Oorzaken
Dat melden valt dus reuze tegen. Uit onderzoek blijkt dat mensen om diverse redenen niet naar de politie bellen als ze iets zien wat ze niet vertrouwen. Ze zijn bang voor wraakacties van drugscriminelen; er is geen vertrouwen in anoniem melden; of ze hebben een negatieve ervaring met het doen van een melding door gebrek aan terugkoppeling, aversie met de politie in het algemeen; ze schatten de ernst van de situatie niet hoog in; te hoge drempel om te melden omdat consequenties onbekend zijn; geen kennis waar vermoedens (anoniem) gemeld kunnen worden of ze willen zich niet bemoeien met de ander.
De lokbus stond meerdere dagen geparkeerd op vijf drukke locaties in vijf gemeenten. Op zaterdag 21 mei stond de bus van 7.00 uur tot en met dinsdag 24 mei 22.00 uur aanAakendonk / Oude Dijk in Schijndel op de parkeerplaats. De bus stond met voorzijde richting bossen/bospad. Dit werd dus door een persoon als verdacht beschouwd. Hetzelfde was het geval in Berlicum aan het Mercuriusplein.

Bloemen als dank
In de andere gemeenten zijn geen meldingen gemaakt van verdachte situaties. De melders kregen een bosje bloemen met een kaartje van de burgemeester. De bloemen werden persoonlijk overhandigd door de wijkagent. Ze kregen complimenten voor de alertheid en het maken van een melding.
“Mijn ervaring is dat er veel wordt gezien, zeker ook in het buitengebied”, zegt burgemeester Van Hees. “Maar, er wordt niet gemeld. We moeten af van die terughoudendheid en het vertrouwen winnen. Daarbij is terugkoppeling naar de melder toe, heel belangrijk. Het kost allemaal veel tijd, maar het moet. Door samen de ogen open te houden, geven we criminelen geen kans.”