80-Jarige Antoon Bekkers: “Binnen het uur finishen. Anders balen!

ERP – Zondag 6 november staat de 8e editie van de lekkerste loop van Brabant - of misschien wel van heel Nederland - op het programma. De Krollenloop in Veghel. Ruim 1200 deelnemers schreven zich inmiddels hiervoor in. Ook Antoon Bekkers uit Erp trekt zondag zijn loopschoenen aan. Antoon is 80 jaar en daarmee de oudste deelnemer die gaat ‘hollen vur goei krollen’.

3 Keer per week trekt Antoon zijn loopschoenen aan. 2 Maal om te trainen en de 3e keer voor een duurloop. En wie denkt dat hij dit al van jongs af aan doet heeft het mis. Zijn passie voor het hardlopen kwam pas op zijn 69e naar voren toen zijn volleybalclubje ter ziele ging. In het begin wilde het hardlopen nog niet zo goed lukken. Pas toen alles rondom zijn voeding goed was ingesteld liep het van een leien dakje. “In eerste instantie liep ik tijdens de trainingen steeds achteraan. Maar toen alles goed op de rit stond was ik het die vooraan liep en het tempo aangaf. Een heel verschil en ook nog eens met veel plezier”, vertelt Antoon.

Bijna alle Krollenlopen
Het bleef niet bij trainen alleen. Als lid van de Gemertse Atletiek Club (GAC) heeft hij al een behoorlijk aantal wedstrijden achter de rug. Niet alleen clubwedstrijden. De Erpse hardloper stond ook diverse keren aan de start bij de halve marathon van Eindhoven. Ook de Zevenheuvelenloop in Nijmegen ging meerdere keren hardlopend onder zijn voeten voorbij, Hetzelfde geldt voor de halve marathon van St. Antonis.Vier of vijf keer. Hij deed zelfs mee aan het Nederlands Kampioenschap in Venlo en in maart van dit jaar nog in Nijmegen. En aan bijna alle Krollenlopen in Veghel. Die van vorig jaar moest Antoon aan zich voorbij laten gaan omdat hij toen mantelzorger was voor zijn gelukkig weer herstelde vrouw.

Anders balen!
Nu de 80-jarige weer aan de Krollenloop kan meedoen barst hij van de ambitie. Dat laat Antoon ook blijken als je hem vraagt of hij voor zondag eventueel een tijd in gedachte heeft. Wat blijkt? De 10 kilometer moet er wat hem betreft binnen 1 uur opzitten. Pas dan is Antoon tevreden. En als het een ‘ietsje méér’ wordt? “Dan baal ik als een stekker!”, antwoordt hij direct. Binnen het uur moet volgens hem ook lukken, want tijdens de City-Pier-Cityloop in Scheveningen van 6 weken geleden stopte de tijd op iets meer dan 58 minuten. Voor alle toeschouwers die zondag bij de finishlijn op de Veghelse Markt staan: Hou de klok in de gaten als nummer 591 de streep passeert. Wordt het dan Antoon lacht of Antoon baalt?

Antoon Bekkers tijdens één van zijn wedstrijden
Fotograaf: Archief Antoon Bekkers