Tickets voor unieke demonstraties 80 Jaar Vrijheid (17 september) NU verkrijgbaar

MEIERIJSTAD - In het kader van het vieren en herdenken van 80 jaar vrijheid organiseert de gemeente Meierijstad op dinsdag 17 september op de Vlagheide twee demonstraties die een historisch en actueel perspectief op militaire operaties bieden.

Airborne Demo door RCPT
Van 11.00 uur tot 13.30 uur verzorgt het Round Canopy Parachuting Team (RCPT) een indrukwekkende parachutedemonstratie. springen vanuit een authentieke 80-jarige Dakota C47, gekleed in oorspronkelijke uniformen en met dezelfde parachutes als de Amerikaanse 101st Airborne Division gebruikte op 17 september 1944. Deze demonstratie vindt plaats in het Vlagheidegebied, op de toenmalige Dropzone A, en biedt een beeld van de historische luchtlandingen die de bevrijding van Zuid-Nederland inluidden.

Air Assault Demo door 101st Airborne Division (Air Assault) en 11 Luchtmobiele Brigade
Vanaf 14.30 uur tot uiterlijk 16.00 uur toont de huidige 101st Airborne Division (Air Assault), in samenwerking met de Nederlandse 11 Luchtmobiele Brigade, hun moderne militaire capaciteiten. Meer dan 100 militairen zullen met behulp van Black Hawk-helikopters een object innemen en een (oefen-)vijand uitschakelen. De demonstratie is compleet met rook, bommen en nep-kogels.

Heden en Verleden
Precies 80 jaar geleden markeerden de parachutistenlandingen van de 101st Airborne Division het begin van de bevrijding van Zuid-Nederland. Eerde was het eerste bevrijde dorp van Noord-Brabant, na zware gevechten in de smalle corridor richting Arnhem. Dit historische moment wordt nu herdacht met de demonstraties die de moed en vastberadenheid van die tijd eer aandoen. In het licht van de huidige oorlog in Europa is de rol van de 101st Airborne Division nog steeds cruciaal. De demonstraties tonen hun huidige werkwijze en benadrukken de samenwerking met de Nederlandse 11 Luchtmobiele Brigade.

Tickets
Om bij deze demonstraties aanwezig te kunnen zijn, moeten mensen online tickets bestellen. Deze zijn gratis te verkrijgen via http://www.meierijstad.nl/air . De gemeente adviseert om zoveel mogelijk met de fiets of te voet te komen vanwege de mogelijke drukte. Parkeren is mogelijk. Daarvoor moet ook een ticket worden besteld. Deze kosten €12,50.