650 slaapzakken (en geld) gezocht ....

SINT-OEDENRODE - Voor donderdag 650 slaapzakken inzamelen voor vluchtelingen op Lesbos. Dat is het goede voornemen van Hilde Bakx, Nienke van Geesbergen, Kim Balster, Leanne Kanters en Lieke van Casteren.

Ze doen mee aan de speciale slaapzakkenactie van 'Because we carry'. Na de verwoestende brand in kamp Moria - en met de herfst en winter in aantocht - is er op Lesbos enorme behoefte aan slaapzakken en geld om lokaal goederen te kunnen kopen.

Beetje warmte

Leanne Kanters is duidelijk over het waarom van de actie. "De vluchtelingen in kamp Moria leven in mensonterende omstandigheden. Dat vind ik verschrikkelijk en daar wilde ik iets aan doen. Daarom hebben we al eerder spullen ingezameld, zoals rugzakjes met speelgoed. Dat deden we vooral door een beroep te doen op ons netwerk. Maar 650 slaapzakken... dat is een flinke opgave. Daarom hebben we de hulp van heel veel mensen nodig! Met het inleveren van een slaapzak doe je heel praktisch iets aan de ellende op Lesbos. Dat spreekt me erg aan. Net als het feit dat de spullen en donaties allemaal naar het goede doel gaan. Er blijft niets aan de strijkstok hangen."


Beetje warmte
Nu kamp Moria door brand verwoest is, hebben de meeste vluchtelingen helemaal niets meer. Daarom wil 'Because we carry' vrijdag 15.000 slaapzakken naar Lesbos sturen. "Per inzamelpunt zijn dat 650 slaapzakken," legt Leanne uit. "De slaapzakken zijn hard nodig om de mensen letterlijk een beetje warmte te geven. Daarom zijn alleen schone thermo slaapzakken met een goedwerkende rits welkom."

Geen slaapzak in huis, maar toch helpen? Dat kan. De stichting wil namelijk ook slaapzakken kopen. Daarom kunnen mensen via een tikkie 20 euro aan Leanne doneren. "Voor dat bedrag kunnen we een goede slaapzak kopen. Al zijn andere bedragen ook meer dan welkom. Alle beetjes helpen! Het geld maak ik dezelfde dag over naar de stichting 'Because we carry'." De dames hebben overigens binnen enkele dagen bij vrienden, familie en bekenden al 1400 euro ingezameld.

Alleen slaapzakken

Iedereen kan tot en met woensdag slaapzakken inleveren bij Bosbes 1 in Sint Oedenrode. Donderdag gaan de slaapzakken naar het centrale inzamelpunt en vrjidag worden ze vervoerd naar Lesbos. Leanne benadrukt dat mensen alleen slaapzakken moeten inleveren. "We krijgen van alles aangeboden. Dat is heel lief, maar deze actie is echt puur gericht op het inzamelen van slaapzakken."

Natuurlijk hoopt Leanne dat veel inwoners van Meierijstad meedoen aan de actie. "Bedrijven zijn welwillend en geven ons flinke korting op de aankoop van slaapzakken. Maar momenteel zijn er simpelweg te weinig slaapzakken leverbaar. Daarom roepen we iedereen op om te kijken of hij nog een geschikte slaapzak in huis heeft om te doneren."

LEES OOK: Meerderheid gemeenteraad tegen opvang vluchtelingen