350 ‘kant-en-klare woningen’ moet woningnood verlichten (video)

MEIERIJSTAD - Versnellen van woningbouw. Dat was de politieke belofte van de gemeente. Die belofte wordt deels ingelost met het plan om 350 ‘kant-en-klare-woningen’ in verschillende kernen van Meierijstad te plaatsen. Deze zogenoemde modulaire woningen zijn snel te plaatsen, eventueel verplaatsbaar en vaak duurzaam ontworpen.

De gemeente werkte samen met woningcorporatie Woonmeij en Area het plan voor deze woningen uit. Het gaat vooral om woningen in de sociale voor regulier woningenzoekenden. Er wordt nog gekeken of er ook woningen in de middenhuur komen. Ook de komst van koopwoningen wordt niet totaal uitgesloten. De modulaire woningen zijn vooral bedoeld voor één- en tweepersoonshuishoudens, maar wellicht komen er ook een aantal eengezinswoningen.

Tien plekken
De gemeente heeft tien plekken op het oog voor de huizen. Een aantal van die plekken zijn al bekend: de Locht in Olland, de Pastorietuin en nabij het sportpark in Boskant, Korstenhof in Boerdonk, Korenveld in Keldonk, de Stadshobbywerkplaats in Veghel en Veghels Buiten. Op sommige van deze plekken (Veghels Buiten Noordoost, Korstenhof en Korenveld) zijn de modulaire woningen onderdeel van al lopende woningbouwprojecten. Overigens heeft de gemeente al ervaring met de komst van modulaire woningen. In De Bolst in Erp staan 20 van deze woningen gerealiseerd en aan de Kerkendijk in Schijndel staan 17 woningen. Eerder dit jaar verleende de gemeente een omgevingsvergunning voor een modulair wooncomplex van 24 appartementen aan de Muntelaar in Veghel.

KIJK OOK: Schijndelse flexwoningen vallen in de smaak (video)

Snellere procedures
Voor modulaire woningen kunnen procedures sneller doorlopen worden en dat betekent dat de woningen ook relatief sneller beschikbaar komen. De gemeente wil dit jaar een vergunning afgeven om de woningen maximaal 15 jaar neer te zetten. Deze vergunningsprocedure gaat sneller dan de procedure om de woningen permanent neer te zetten. Toch is dat wel de bedoeling van de gemeente. Daarom start ze meteen na de vergunning voor 15 jaar met de procedure om de woningen permanent neer te zetten.

Onderzoek en participatie
Het plan voor de woningen wordt nog nader uitgewerkt. Ook komt er nog onderzoek of de beoogde locaties inderdaad geschikt zijn. Daarnaast gaat de gemeente buurtbewoners en andere belanghebbenden vragen om mee te denken over de inrichting van het gebied. Dit zal onder meer gebeuren tijdens inloopavonden. Meer informatie over de woningen en procedures is te vinden op een speciale webpagina van de gemeente.


De beoogde locaties van de modulaire woningen.
Fotograaf: Gemeente Meierijstad