2 Mannen uit Veghel veroordeeld voor vuurwapenbezit

‘s-HERTOGENBOSCH - Twee mannen uit Veghel (22 en 25 jaar) zijn dinsdag veroordeeld voor verboden vuurwapenbezit. De oudste maakte zich daarnaast schuldig aan witwassen. Dat heeft de rechtbank Oost-Brabant bepaald. De mannen krijgen ieder een gevangenisstraf van 12 maanden.

De politie kwam het tweetal op het spoor tijdens onderzoek naar schietincidenten in juli in Oss. De 22-jarige verdachte bevond zich in de woonkamer van één van de huizen waar de politie op woensdag 27 juli van dit jaar binnenviel. In de salontafel lagen twee gebruiksklare vuurwapens en munitie.

Vakantie in Turkije
De 25-jarige verdachte werd op de openbare weg aangehouden met een half geladen vuurwapen. In zijn woning werd in een sok een bedrag van 7.800 euro aangetroffen. Volgens de verdachte had hij dit contante bedrag in bezit doordat hij regelmatig geld had opgenomen van zijn bankrekening en was dat geld bestemd voor een vakantie in Turkije. De rechtbank vindt dit hoogst onwaarschijnlijk. Er is niet komen vast te staan dat het geld is opgenomen van een rekening en daarmee is sprake van witwassen.

Zorgelijke situatie
De rechtbank vindt het een zeer zorgelijke situatie dat beide verdachten een gebruiksklaar wapen binnen handbereik wilden hebben. Dit rekende de rechtbank de verdachten ernstig aan. De verdachten legden bovendien op geen enkel moment verantwoording af voor het bezit van de vuurwapens. De jongste beriep zich zelfs telkens op zijn zwijgrecht. De verdachten krijgen een gevangenisstraf van 12 maanden. Het bedrag dat bij de oudste verdachte in huis werd aangetroffen, is in beslag genomen en krijgt hij niet meer terug.

Vuurwapen ter illustratie
Fotograaf: Rechtbank Oost-Brabant