15 Jaar Zorghoeve ’t Binnenveld: ‘Het verschil maken in een bepaalde fase van het leven’ (video)

SCHIJNDEL - Er was veel belangstelling zaterdag tijdens de open dag bij Zorghoeve ’t Binnenveld. De zorghoeve biedt dagbesteding aan ouderen met dementie, niet aangeboren hersenletsel en volwassenen met GGZ problematiek of met een verstandelijke beperking. En dat al 15 jaar.

Van boerderij naar zorghoeve
Caroline van Esch kwam 15 jaar geleden samen met haar man Wilbert op het idee om van de boerderij een zorghoeve te maken. Caroline: “Wij hadden van oudsher al een agrarisch bedrijf. De kinderen werden groter en toen dacht ik we gaan eens iets met deze mooie plek doen. Wilbert mijn man zei dat is prima maar ik blijf boer, dus de vrijheid. En zo is het eigenlijk ontstaan”.

Niets hoeft alles mag
Als het over de mensen gaat die van de dagbesteding gebruik maken gaat spreekt Caroline niet van cliënten maar over bezoekers. Caroline: “Op deze zorgboerderij zit geen druk. Niets moet en bijna alles mag. Als mensen mee willen helpen is dat prima. Maar er zijn er ook heel veel die mee kijken en genieten van het buitengebied. Er zijn veel wandelpaden en tussen de middag zorgen we voor warm eten dat gezamenlijk wordt klaargemaakt.”

Samenwerking met Kentalis
Kentalis ondersteunt mensen die slechthorend, doof of doofblind zijn of een communicatief meervoudige beperking hebben. Zij werken al jaren nauw samen met ’t Binnenveld. Chilaine Vroomans is begeleidster bij Kentalis: “Wij vullen elkaar aan. Bijvoorbeeld bij het verzorgen van de dieren. Bij ’t Binnenveld zitten veelal oudere mensen voor wie lichamelijk zwaar werk niet geschikt is. Wij hebben ook jongere cliënten die dat werk wel op zich kunnen nemen. Zo wordt bijvoorbeeld het schoonmaken van de hokken door onze cliënten gedaan en het rapen van eieren door de bezoekers van ’t Binnenveld. We hebben een heel mooie samenwerking zo.”

Veel belangstelling tijdens open dag Zorghoeve 't Binnenveld
Fotograaf: Jan van Oort
Wilbert en Caroline van Esch van Zorgboerderij 't Binnenveld
De Moestuin bij Zorgboerderij 't Binnenveld