1 Ander Festival bestaat 30 jaar

SCHIJNDEL - Het 30-jarig bestaan van het 1 Ander festival is dit jaar reden genoeg voor een ware metamorfose tijdens de viering op zaterdag 10 en zondag 11 juni. Het terrein in het Kloosterpark krijgt een andere indeling met een nieuw hoofdpodium, een DJ stage en er komt meer aandacht voor Foodtrucks. Het 1 Ander Festival is hét culturele ontmoetingsfeest van Schijndel en omstreken en is ook dit jaar weer op beide dagen gratis te bezoeken. Binnenkort presenteert men het programma voor 2023.

Ook komen er andere openingstijden: zaterdag van 15.00 tot 01.00 uur en zondag van 13.00 tot 21.00 uur. Dit betekent dat in de middag al te genieten valt van live muziek en er staan volop terrassen en foodtrucks met allerlei lekkernijen uit de wereldkeuken. Zaterdag vindt om 18.30 uur een openbare Salsa dansworkshop plaats in samenwerking met Phoenix Cultuur. Deze workshop vormt de opmaat naar een heerlijke Latin dansavond met meerdere livebands en dj’s.

Diverse thema’s op zondag
Op zondag gaan om 13.00 uur de poorten open. Dit is vooral een dag voor de hele familie waarbij muzikale stromingen van alle windstreken samenkomen. Naast alle muziek is er dan ook volop ruimte voor (straat)theater, kunstprojecten, een kinderplein, het Phoenix Cultuurplein en een feel good markt. Daarbij wil het 1 Ander Festival ook een statement maken en aandacht geven aan de thema’s tolerantie, vrijheid en duurzaamheid. Om dit allemaal mogelijk te maken leveren zo’n 120 vrijwilligers en meer dan 25 culturele en maatschappelijke organisaties een actieve bijdrage.

Leerlingen basisscholen
Eigenlijk begint het festival al op vrijdag 9 juni met 1 Ander Onderwijs. Alle groepen 5 en 7 van de Schijndelse basisscholen zijn dan weer op het festivalterrein uitgenodigd om deel te nemen aan een interactief cultureel programma met allerlei workshops en optredens.

Nieuwe vrijwilligers welkom
Alweer 30 jaar organiseert Stichting Anders het 1 Ander Festival met uitsluitend vrijwilligers; in de voorbereiding, bij de opbouw, maar zeker ook tijdens het festivalweekend. Deze vrijwilligers werden hiervoor onlangs tijdens Carnaval nog onderscheiden met de mooie titel ‘Ere Schorsbosser’. Nieuwe krachten zijn altijd weer welkom. Geïnteresseerden kunnen zich via de site www.1anderfestival.nl aanmelden.

Veel muziek tijden het 1 Ander Festival
Fotograaf: Jos Kaldenhoven