Twee volle containers recyclebaar plastic

Susan Smits bij de infostand: links de nieuwe grondstof, rechts het ingeleverde plastic

SCHIJNDEL – Susan Smits van de Plastic Recycling Company sliep de nacht ervoor onrustig. Zouden er wel genoeg mensen afkomen op hun inzamelingsactie van plastic tuinmeubilair? Maar al voor de start van 9.00 uur stonden er een heleboel auto’s met aanhangers te wachten. ‘s Avonds waren er al tuinstoelen tegen de container op het evenemententerrein gezet. Om 10.00 uur zat de eerste container tjokvol en werd een tweede geplaatst. Deze inzamelprimeur was een groot succes.

“Deze hele dag is enorm goed verlopen”, zegt Susan blij en opgelucht. “Het overtreft zeker onze verwachtingen. We kregen veel positieve reacties van mensen die blij waren dat ze hun plastic tuinmeubels hier gratis mochten inleveren. Ook de informatiestand met een presentatie van ons bedrijf werd gewaardeerd.”

Aan het einde van de dag zat ook de tweede container vol. Een flinke aanhanger werd gebruikt om de laatste meubels af te voeren. In totaal zo’n 10.000 kg plastic. De Plastic Recycling Company, gelegen aan de Duinweg in Schijndel, verwerkt de afgedankte meubels tot een grondstof waarmee dan weer plastic bloempotten en bijvoorbeeld nieuwe tuinmeubels worden gemaakt.

De succesvolle inzameling vraagt om een vervolg

“We gaan nadenken hoe we hierop voort kunnen borduren”, zegt Susan. “We gaan in overleg met de gemeente en met kringloopwinkels. Misschien kunnen we daar ook inzamelcontainers plaatsen.” Zij ziet genoeg mogelijkheden voor verdere samenwerking. De bewoners zijn blij dat ze op een laagdrempelige en gratis manier van hun spullen af kunnen komen. Het recyclingbedrijf heeft er een lonende activiteit aan en het milieu wordt minder belast.

World Cleanup Day

Op veel plaatsen waren er op zaterdag 18 september activiteiten in het kader van de jaarlijkse World Cleanup Day. Ook een aantal Schijndelaren steken daarbij de handen uit de mouwen om zwerfafval te verzamelen. Nieuw dit jaar was dus de inzameling van plastic tuinmeubelen. Mensen konden op het evenemententerrein bij ’t Spectrum deze meubelen tussen 9.00 en 16.00 uur gratis afgeven. De actie is op touw gezet door de dorps- en wijkraden van Schijndel.