Veghelaar Tom van Aarle gaat viraal op internet met accordeon versie Arcade

maandag 20 mei 2019 14:03
VEGHEL – De covers stromen binnen nu Duncan Laurence het Eurovisie Songfestival heeft gewonnen. Veghelaar Tom van Aarle heeft op een accordeon zijn versie opgenomen. Deze is op internet al meer dan 80.000 keer bekeken: “Vrijdagavond had ik een idee en zaterdag om tien uur ’s ochtends stond de video al online.”
 

Van Aarle is muziekdocent op het Fioretti- en Zwijssencollege in Veghel en bespeelt al vanaf jonge leeftijd de accordeon. Hij heeft op het conservatorium in Tilburg zijn diploma behaald, dezelfde school waar Duncan Laurence is afgestudeerd.

Het idee om een cover op te nemen, is begonnen bij Van Aarle thuis. “Ik zat het lied te luisteren en wilde het meteen op de accordeon spelen. Ik heb onmiddellijk cameraman Jonah van de Burgt opgebeld of hij mij daarmee kon helpen. Hij was gelijk enthousiast en wilde meewerken.”

Samen met Van de Burgt is hij naar de Noordkade in Veghel gegaan. Daar hebben ze de clip geschoten van de cover. “Ik wilde altijd al een keer in de Koekbouw op de Noordkade spelen. Het is een oud fabriekspand en dat levert schitterende beelden op.”

De Cover

Uiteindelijk heeft het opnemen van de clip, het oefenen en het monteren van de cover twaalf uur geduurd. “Toen het idee in mij opkwam, ben ik gelijk gaan oefenen. Ik wilde niet met een blaadje voor me in de opname komen.” 

De twee hebben lang doorgewerkt om het af te krijgen. “We zijn om tien uur ‘s avonds begonnen en na een aantal keren te hebben gefilmd, was stond alles erop. Ik heb om twee uur ‘s nachts het geluid voor de opname gemonteerd en Jonah heeft er voor gezorgd dat de cover om tien uur ‘s ochtends online stond.” 

De cover is korter dan het origineel, maar daar het Van Aarle bewust voor gekozen. “Ik wilde het interessant houden voor de kijker. De accordeon wordt toch wel gezien als een stoffig instrument, maar op een accordeon kun je ook heel mooi nummers van Metallica spelen.”
 

Dumpert

Op filmpjessite Dumpert is de cover van Tom al  meer dan 50.000 keer bekeken. “Het is altijd maar afwachten wat de reacties zijn op je filmpje. Meestal word je namelijk al snel met de grond gelijk gemaakt, maar de recensies waren positiever dan over het songfestival zelf. Dan weet je dat je het goed hebt gedaan en voelt het ook als een groot compliment.”

Van Aarle is met zijn band Acting de Maggot al eerder op Dumpert geweest. Zij speelden toen Ierse muziek op de Chinese muur.

Een ode

Dat Duncan het Eurovisie Songfestival zaterdagavond heeft gewonnen, maakt het natuurlijk extra leuk “Mijn cover is nu ineens een ode geworden. Een ode aan Duncan Laurence.”

Een reactie van de Duncan zelf en de AVROTROS heeft Van Aarle nog niet gehad. “Het zou natuurlijk mooi zijn als ze het waarderen, maar ik ben nu al overdonderd met alle reactie die ik heb gehad.” Van Aarle heeft nog een grote droom: zijn cover op televisie spelen.