Veghel nadrukkelijk genoemd in provinciale plannen voor meer en sneller openbaar vervoer

woensdag 12 juni 2019 16:26
MEIERIJSTAD – Het nieuwe college van Gedeputeerde Staten van Brabant wil werk maken van meer en sneller openbaar vervoer. In dat plaatje wordt Veghel nadrukkelijk genoemd.

De provincie wil dat Brabanders vaker en sneller van A naar B kunnen. Eén van de voorbeelden is de trein van Eindhoven naar Schiphol die elke tien minuten rijdt. Die stopt bijvoorbeeld ook in Den Bosch en Utrecht.

Gedeputeerde Christophe van der Maat is nu ook bezig te kijken of er meer mogelijkheden voor frequenter en sneller openbaar vervoer zijn. Daarbij wordt gedacht aan onder meer een snelle busverbinding van Veghel naar de NS-stations van Eindhoven en Den Bosch. Die bus zou ook vaker moeten rijden.

Bij de presentatie van het bestuursakkoord voor Brabant zei Van der Maat dat een voorwaarde is dat dan ook de treinen vaker rijden, want het heeft niet zoveel zin dat de bussen uit Veghel vaak naar bijvoorbeeld Den Bosch rijden en mensen daar dan niet snel verder kunnen en er grote drukte ontstaat.

Van der Maat zei dat hij daarover in gesprek is met staatssecretaris Stientje van Veldhoven en dat zij ook een voorstander is van frequenter openbaar vervoer.

Wethouder Harry van Rooijen van Meierijstad zegt dat hij blij is dat in de plannen Veghel zo nadrukkelijk wordt genoemd. “In onze gemeente is geen treinstation. Het zou dus mooi zijn als er ergens een plek is van waaruit mensen vaak naar het dichtstbijzijnde station kunnen en vandaar ook snel verder kunnen reizen”.

De provincie gaat over het streekvervoer en NS over het treinvervoer. Voor de gemeente Meierijstad is er vooralsnog geen rol weggelegd. Wellicht dat er een moment komt dat ergens in Veghel een plek gemaakt moet worden waar mensen bijvoorbeeld hun auto kunnen parkeren waarna ze met de bus verder kunnen. Zover is het nog niet.