Veel belangstelling bij open dag brandweer Schijndel

zaterdag 22 juni 2019 21:30
SCHIJNDEL – De brandweer Schijndel bestaat dit jaar 125 jaar. Dat moet gevierd worden. Vandaag, zaterdag 22 juni was er een open dag. Als sinds het begin van dit feestjaar is men druk bezig met het jubileum. Zo verschijnt er elke maand een groot artikel in de plaatselijke krant met verhalen over de brandweer van vroeger, en wordt er via de sociale media kanalen aandacht gegeven aan de brandweer.

Er was  veel belangstelling zowel van jong als oud. De jeugd kon er een brandweerdiploma halen. Men mocht de brandweerspuit hanteren, je kon op de foto met een echte brandweerman en er was een quiz. Daarnaast waren er diverse demonstraties: onder andere hoe men te werk gaat om een bekneld slachtoffer uit een auto te bevrijden.

Oud-brandweermannen
Bij de stand van de oud-brandweermannen werden herinneringen opgehaald. Brandweerman ben je voor je hele leven, ook na je pensionering. Iedere maand komen de oud-spuitgasten na een oefening nog bij elkaar voor een ‘bakkie’ waarbij verhalen van vroeger worden opgetekend. Op de vraag aan Hans Verhoeven oud-chauffeur-pompbediende wat hem het meest is bijgebleven: “het meest de ongevallen en grote branden. Kijk als je een ongeval in je eigen gemeente hebt kan het zijn dat je de slachtoffers kent, en dat blijft lang bij je hangen.”
Cor van de Graaf, oud-hoofdbrandweerwacht Schijndel heeft een archief aangelegd over de geschiedenis en het wel en wee van de afgelopen jaren van de Schijndelse brandweer. “ik vind het werk bij de toenmalige vrijwillige brandweer meer een hobby, maar wel een leuke en dankbare.”