Vandiekomsa te gast in radioprogramma 'n Uurke plat van Piet Pels

maandag 18 februari 2019 21:05

MEIERIJSTAD - Drie muzikanten van Vandiekomsa zijn woensdagavond te gast in het dialectprogramma Un uurke plat van Piet Pels. Zij praten in dat Omroep Meierij-radioprogramma over hun nieuwe CD Efkes nog.

Heimwee
Vandiekomsa ontstaat in 2007 als Hein Augustijn een oproep plaatst op Folkforum. De gitarist is jaren eerder geëmigreerd vanuit Brabant naar Utrecht. En hij heeft heimwee. Zijn oproep tot Brabantse folk vindt weerklank bij Ramon de Louw, liefhebber van dialect en verzamelaar van folkplaten. Hij weet nog wel iemand, David Cornelissen. Hij is met zijn liedjes en deuntjes vaak in Tilburg op straat en cafés te vinden. De mannen vinden elkaar in het spelen en zingen van klassiekers van o.a. Veulpoepers BV en Gerard van Maasakkers. Al gauw komt er eigen muziek, met eigen teksten over kiepen, wijven, en liefdesverdriet.

In 2011 volgt een eerste CD (titelloos en inmiddels uitverkocht). De folky Brabantse nummers worden enthousiast ontvangen en er volgen mooie optredens in cafés en folkpodia tot zelfs over de Brabantse grenzen. Het wordt tijd om het bandgeluid uit te breiden met slagwerk en contrabas. Maarten Roijackers en Marcel van Cuijk nemen de nodige ervaring mee en Vandiekomsa bestaat dan uit vijf mannen. In deze bezetting staat de band in 2013 onder andere op Elastiek Muziek en Festival Mundial.

Lied van de Kiepenboer
Hun ‘Lied van de Kiepenboer’ wint de tweede prijs bij ‘Brabants Moiste’, en in datzelfde jaar verschijnt er ook een EP (de Baarschot sessies). 2014 wordt er gewerkt aan een nieuwe CD waarbij ook ‘eminence grise’ Kees Schoone aanschuift. Zijn accordeonspel wordt een vaste waarde en Kees een vaste gast. Die zomer staat Vandiekomsa, nu uitgebreid met accordeon, onder andere op het hoofdpodium van Parkfest.

De programma’s ’n Uurke Plat en Breek de Week worden op de kanalen van Omroep Meierij uitgezonden op woensdagavond van 19.00 tot 21.00 uur en herhaald op zondagmorgen van 09.00 tot 11.00 uur.

Het programma is via de volgende kanalen te beluisteren:

Sint-Oedenrode – kernen
Ziggo:  kanaal 915, CI+ kanaal 365
KPN: 1033 (indien aangeboden)

Schijndel – kernen
Ziggo:  kanaal 914
Kabel: 87,5 FM
KPN: 1033
Telfort: 796

Veghel – kernen 
Ziggo: kanaal 917
KPN: 1033 (indien aangeboden)